Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 10 Julai 2011

Kerutub Daging


Akhirnya...Tercapai jugak hajat nak masak kerutub. Daging ni dibeli oleh en. suami masa pergi pasar malam hari khamis. Daging yerr...isi sahaja, tak dak tulang. Tu yang melompat-lompat seronok tu. Ada peluang nak bereksperimen dengan rempah kerutub  yang dah berbulan dalam simpanan.

Macam biasa, sebab sesi memasak hujung minggu (Jumaat) berlangsung kat kampung, bahan-bahannya apa yang ada lah. Kerutub daging ni sedap rasanya, nak-nak pulak bila dimakan dengan nasi panas-panas. Fuhh...terangkat. 


Sengaja saya pekatkan kuahnya supaya bersalut gitu. Kalau dapat cicah dengan ketupat atau lemang pun sodap nih... 

Resepi kat bawah yerrr...

KERUTUB DAGING
By Shikin @ Dari Dapur Ummi

Bahan-Bahannya
1kg daging
2 ulas bawang putih - dimayang halus*
4 ulas bawang merah - dimayang halus*
1/2 inci halia - dihiris memanjang*
sedikit bunga lalang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga*
daun kari*
rempah kerutub (dibancuh dengan sedikit air) - rempah ni saya beli masa lawatan ke pantai timur hari tu
4 cawan santan - diperah daripada sebiji kelapa
ubi kentang - dipotong 6
bawang bombay - dipotong 6
minyak untuk menumis

Cara membuatnya
- panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang bertanda * sampai naik bau dan kekuningan
- masukkan rempah kerutub, kacau sentiasa supaya rempah tidak hangus, biar sehingga pecah minyak
-masukkan daging (daging akan mengeluarkan airnya sendiri) kacau sentiasa sehingga air daging kering dan rempah nampak garing
-masukkan santan, dikacau lagi
-masukkan kentang dan bawang bombay
-renehkan sehingga kuah pekat ( kalau nak kuah cair, tak perlu reneh terlalu lama)
-perisakan dengan garam dan gula(optional), saya letak garam jer...
- sedia untuk dimakan

Rempah kerutub ni boleh juga dimasak dengan ayam. Boleh juga dimasukkan bahan-bahan lain seperti cili hijau, tomato dsbgnya mengikut citarasa anda..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini