Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 9 Ogos 2011

Choc Pudding


Saya buat puding ni petang kelmarin. Balik dari kerja terus bergegas kedapur, sediakan bahan-bahan dan mula menggodek.

Sebenarnya tak susah mana nak buat puding ni, bahan-bahan yang digunakan pun mudah didapati. Tapi yang pasti rasanya memang sedap. Sangat sedap sampai rasa melekat-lekat kat anak tekak. 

Makan punya makan, tak sedar separuh daripada puding tu saya sorang yang habiskan. Anak-anak memang sukalah sebab ada coklat. Masa sedang diisi dalam acuan pun diorang dah belegar-legar di sekitar dapur. "Sedapnya ummi, sedapnya ummi", riuh mulut berbunyi bila terbau keharuman puding yang dah dimasak tu.

Kepada penggemar tegar @ die hard fan makanan yang berasaskan coklat, saya syorkan anda mencuba puding ni. Pasti anda puas hati.

Ok, kepada yang nak cuba bolehlah tengok resepi kat bawah ni. Terima kasih kepada tuan punya asal resepi dan juga pemilik blog yang saya copy resepi puding tersebut


RICH CHOC PUDDING by Jun
Sumber : K.Nor@Secubit Garam

1/2 cawan serbuk koko (saya guna 1/4 cawan serbuk koko dan 1/2 cawan milo)
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air (Agak lembut.Sesuai jika nak makan terus dari bekas.Kurangkan kepada 4 cawan jika gunakan mould @ ingin dipotong )
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
Masukkan butter, kacau hingga pekat.
Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.


** untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini