Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 2 Ogos 2011

Kek Batik


Saya buat kek batik ni untuk pot luck di tempat kerja  kelmarin. Menu yang ringkas dan senang nak buat. Yang pasti ia disukai ramai.

Kat rumah pun saya tinggalkan sebekas. Untuk anak-anak yang memang suka masakan yang ada base coklat. He he bukan takat anak-anak, mak anak dengan abah anak pun suka.

Tak puas makan rasanya. Lepas seketul, masuk lagi seketul, lepas tu lagi seketul. Tengok-tengok dah tinggal separuh bekas. Hmm...dah berketul-ketul la tu yang masuk kedalam perut yer... U...la la la...

Ada yang nak resepi??? Ada kerr?? He he..

Kalau ada yang nak tu,  follow jer resepi kat bawah ni. InsyaAllah jadik.

Tapi kalau yang nak menderhaka resepi tu pandai-pandai sendiri yer..

Pe hal pun kita yang buat dia. Macam mana pun kita bagi dia jadilah  jugak.

Kek Batik
Resepi : Shikin @ Dari Dapur Ummi


Bahan-bahan
1 ketul Butter
1 tin kecil susu pekat manis
1 cawan Nestum
1 cawan air
3 sudu besar serbuk koko
3 sudu besar milo
3 biji telur
Biskut Marie secukupnya


Cara-cara membuatnya (Dengan api perlahan)

1) Cairkan butter.
2) Kemudian masukkan satu persatu susu pekat, air dan telur. Kacau sebati
3) Masukkan pula serbuk koko, milo dan nestum. Pastikan api perlahan. Kacau lagi sehingga adunan pekat.
4) Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan 4 sehingga adunan padat.
5) Adunan boleh dimasukkan kedalam loyang atau bekas yang sesuai sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.

Sebenarnya resepi ni saya ambil daripada rakan sekerja saya masa kat Kudat dulu. K.Sarimah namanya tapi kitorang dah lama lost contact setelah k.Sarimah berpindah ke Johor. Apa pun terima kasih akak sebab bagi saya resepi yang sangat sedap ni. Feveret kami sekeluarga. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini