Lala Timbul Tumis Pedas

Lala timbul ni idea daripada Ta, rakan sekerja saya. Biasanya kalau beli lala, saya masak tumis air, dengan kulit-kulitnya sekali. Kali ni nak try cara Ta pulak lah. Lala timbul...

Kenapa lala timbul??? Sebab lala tu perlu ditimbulkan dengan cara merebusnya dalam air panas. Bila dia timbul cepat-cepat kaut dan asingkan daripada kulitnya. Isi yang dah diasingkan tu bolehlah digunakan untuk masak apa-apa jenis masakan.

Yang bestnya masa nak makan nanti, sebab tak perlu dah asingkan kulitnya, ambik aje isi lala tu...ngap..ngap. 

Ok, untuk kali ni lala timbul tu saya masak tumis pedas.


Lala Timbul Tumis Pedas
by Shikin@Dari Dapur Ummi

1 kg lala ( ambil isinya sahaja)
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
1 labu bawang besar* (bahan bertanda * dimayang halus)
1 batang serai - dititik
1 batang lobak merah - potong ikut kesesuaian
2 senduk pes cili
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan (optional)
2 helai daun limau purut
Sedikit minyak untuk menumis


Cara membuatnya
  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau
  3. Masukkan pes cili, biar sehingga pecah minyak. Masukkan serai
  4. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos ikan. Kacau lagi.
  5. Masukkan lobak merah dan daun limau purut
  6. Akhir sekali masukkan isi lala. Kacau sehingga masak.
  7. Perasakan dengan garam dan gula
  8. Sedia untuk dihidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu