Sudi-Sudi Ikut Saya...

Sabtu, 3 September 2011

Serunding Ayam

Tengok isi ayam lebihan soto yang berlambak-lambak dalam peti ais, kepala mula tercongak-congak, apa yang nak dibuat dengan isi ayam yang banyak tu. 

Ha...serunding lah. Itu jer yang nampaknya sangat sesuai dengan fizikal ayam yang dah disiat-siat tu. Truly, saya memang tak pernah buat serunding. kalau rendang tu biasalah jugak. Telefon tanya mak, biasalah resepi orang tua-tua. Main agak-agak aja. Haish...tak leh jadi ni

Nak juga buat serunding ayam tuh. So, penyelesaiannya apa lagi...gugel aja lah... Dan inilah resepi yang paling atas sekali keluar bila saya tekan search. Belek-belek bahan-bahannya tak lah susah sangat. 

Inilah resepi yang menjadi pilihan saya.



Serunding Ayam
Sumber : Kak Erra @ Myresepi

Bahan-bahannya
1kg isi ayam (1 ekor ayam - ambik isi)
1/2 kilo santan
3 genggam ketumbar (rempah biji)
3 genggam jintan kasar (jintan putih)
2cm halia
5 senduk cili kisar (tambah jika nak lebih pedas)
1/2 kg bawang besar
10 ulas bawang putih
2 senduk gula
1 peket kerisik (Rm 2.00)
Secawan air asam jawa
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya
  1. Rebus isi ayam sampai empuk. (siat halus)
  2. Blend bawang merah, bawang putih dan halia - ready untuk ditumis
  3. Jintan dan ketumbar disangai (goreng tanpa minyak). Seterusnya diblend sedikit kasar.
  4. Tumiskan bawang bersama cili kisar, biar garing sebentar.
  5. Masukkan pula jintan dan ketumbar yang telah diblend.
  6. Masukkan santan.
  7. Kacau sebati dan masukkan isi ayam tadi, garam, gula dan juga kerisik.
  8. Masukkan air asam jawa.
  9. Goreng dengan api kecil selama lebih kurang 3 - 4 jam, sampai garing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini