Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 18 Oktober 2011

Puding Roti Karamel

Nak masukkan entry tentang puding roti karamel hari ni. Dah lama duk dalam waiting list, cuma nak buat tu yang tak rajin sempat. (Iye ker tak sempat??? He he ...  kadang-kadang tu saja buat-buat tak sempat...)

Resepi asal Puding Roti Karamel daripada Rosaliza tetapi saya copy daripada dapur K.Nor. Minta izin share ya...

Pertama kali buat puding roti karamel, kejadiannya bagi saya taklah begitu menarik. Macam tak jadi jerr kata hati kecil saya. Sebab apa saya kata macam tu?? Sebab nampak teksture pudingnya yang menggerutu dan tidak begitu halus mulus.

Karamel dia pun tak begitu menarik. Tak tau kenapa?? Kisahnya masa saya masak karamel ni, asal letak air jer karamelnya jadi berketul-ketul, macam gula-gula tarik pulak. Sampai 3 kali saya masak karamel tu. Last-last hentam ajelah mana yang ada. Hi hi...kena menuntut lagi ilmu buat karamel ni daripada orang yang lebih pakar.

Walaupun rupanya tak berapa menarik, tang rasanya tu bagi saya thumbs up lah... Memang sedap... Hmm...rasa sekali nak tambah lagi. Kalau makan yang dah disejukkan dalam peti ais lagi best. Sejuk dan nyaman ja rasa anak tekak.

He he...pot pet banyak sangat pulak ya... Ok jom tengok resepinya kat bawah ni....



RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : K.NorLina.pg & Hana

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

 


Cara-cara
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). Kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. 
  4. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini