Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 7 Oktober 2011

Puding Roti Lagi...

Rasa dah jatuh cinta dengan resepi puding roti ni. Bukannya apa, dah la resepinya simple, bahan-bahannya ada kot dalam dapur, rasanya pun sangat sedap. Hmmm...mabeles....

Kali ni sengaja beli roti untuk buat puding roti ni. Tak tunggu yang belen-belen atau yang dah nak expired. Fresh from kedai lagi tu... Bancuh 2 adunan sekaligus. Tu dia aiihh...

Puding roti ni lebih enak dimakan setelah disimpan di dalam peti sejuk. Bila ditelan tu, rasa nyaman jer anak tekak... Sedap. Memang ralit la kalau makan puding roti ni. Kalau buat 1 adunan cukup untuk saya anak beranak aje lah... Tak sempat nak bagi orang lain rasa.

Saya letak sekali lagi resepi puding roti tu kat sini. Untuk pemilik resepi puding yang sedap ni. Thanks for sharing...


Puding Roti
by Hanis My Resepi

Sumber : Shikin
 
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
4 keping roti, disapu mentega - 
450ml susu segar - 
3 biji telur - untuk 2 adunan saya  guna 4 biji telur
25g gula
1 sudu besar tepung kastard
Chocolate Chips - yang ni saya tambah. Bila tabur atas puding roti tu nampak menarik sangat kejadiannya.


Cara-cara
  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang. 
  6. Tabur chocolate chips ke atas adunan (jika ada)
  7. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini