Rendang Daging
Bila buat rendang daging, memang inilah resepi yang selalu saya guna. Resepi turun temurun, daripada arwah tok kepada emak, kemudian kepada saya, dan insyaAllah kepada anak-anak saya pulak satu hari nanti.
Rendang daging ni memang sedap dimakan dengan nasi atau pun ketupat palas.
Rendang Daging
by Shikin
Bahan-bahannya
1 kg daging - potong kiub (lebih kurang sebesar 1/2 kotak mancis)
1/2 kg santan
25 - 30 tangkai cili kering*
3 biji bawang besar*
1 inci halia* (* blend sampai halus)
2 inci lengkuas - di ketuk
5 batang serai - dititik
3 helai daun limau purut - lurut daripada tangkainya
2 helai daun kunyit - simpulkan
garam secukup rasa
Cara-caranya
- Masukkan kesemua bahan ( kecuali daun limau purut, daun kunyit dan garam ) ke dalam kuali.
- Masak dengan api perlahan sehingga kuahnya separuh kering.
- Masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Kacau sentiasa untuk mengelakkannya hangit.
- Masukkan garam secukupnya.
- Masak sehingga kuahnya pekat dan pecah minyak.
- Matikan api. Sedia untuk dihidang .
- Makan dengan nasi atau pun ketupat.
Tips: Boleh juga dimasak sehingga kuahnya kering dan berserdak supaya rendang tahan lebih lama.
Ulasan
Catat Ulasan