Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 11 Januari 2012

Laksa Kedah Cheq Sue

Buat laksa kali ni guna resepi Cheq Sue. 

Agak lain sikit sebab resepi dia tumis dulu berbanding resepi selalu yang pakai rebus aja. Satu kelainan juga sebab dalam resepi ni dia guna udang geragau bagi saya lah....

Tapi bila tengok step by step yang cheq sue ajar tu nampak menarik aja, why not give a try dak??? Bahan-bahan pun senang nak dapat. So, buat aje lah.

He he...saspens gak.. Macam mana lah rupa laksa saya kali ni  sebab yang hari tu rupanya pucat sikit teguran daripada encik suami. Tapi bila dah siap Alhamdulillah, sangat sukses menurut perkiraan saya lah. 

Dan yang paling bestnya bila cik abang puji kata sedap. Siap tambah lagi tu...

Ok, jom kita tengok resepinya... (sebab ikan saya tak sampai sekilo, bahan-bahan yang lain tu ejas ikut kesesuaian lah)


Laksa Kedah Cheq Sue

Bahan-bahannya
1 kg ikan selayang / sardin - direbus (saya guna ikan kembung@temenung)
1 cawan udang kepal - dibasuh dan ditumbuk lumat. (saya blend aja)
30-40 tangkai cili kering - rendam air panas dan kisar
2 ulas bawang besar - kisar dengan cili kering
1 inci belacan - dikisar bersama cili kering
3 ulas bawang merah - dimayang
1 genggam asam keping
1 genggam daun kesum
3 batang bunga kantan
2 liter air @ lebih
garam secukupnya

Cara-cara membuatnya
  1. Ikan yang telah direbus diasingkan isi dengan tulang
  2. Isi ikan dikisar kasar (masukkan air paras ikan sebelum dikisar)
  3. Tulang ikan bersama air rebusan dikisar dan ditapis. Ambil air sahaja.
  4. Kisar cili kering bersama bawang besar dan belacan
  5. Tumis bawang merah hingga kuning dan masukkan cili kisar dan udang kepal yang ditumbuk lumat.
  6. Biar hingga cili masak (pecah minyak)
  7. Masukkan isi ikan. Kacau dan biar masak seketika bersama cili.
  8. Masukkan air rebusan ikan.
  9. Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
  10. Masukkan garam secukup rasa. Biar Mendidih.
Bila kuah dah masak bolehlah dihidang dengan laksa yang telah direbus dan bahan-bahan tabur yang lain.
Bahan hidang
Laksa - rendam dan rebus
Daun salad/ selom - dihiris
Timus - dihiris memanjang
Bawang besar - dimayang halus
Cili api - dihiris
Limau kasturi / limau nipis
Telur rebus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini