Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 27 Januari 2012

Mee Rebus

Mee rebus ni saya masak untuk acara makan2 besar sempena CNY keluarga baru-baru. Cuti panjang, adik beradik berkumpul, apa salahnya dihidang dengan sesuatu yang istimewa kan. 

Seronok bila berkumpul ramai-ramai. Banyak benda yang nak dibualkan.Lagi seronok bila juadah yang dihidangkan mendapat sambutan yang menggalakkan.

Resepi daripada rakan sekerja saya, k.shidah. Dah pernah buat dulu. Saya letak sekali lagi kat sini


Mee Rebus
by Shikin

Bahan-Bahan

Mee
Mee kuning secukupnya - celur dan tos

Kuah
3 biji bawang holand - hiris
2 batang saleri - potong halus
Sup bunjut
3 keping asam gelugur
1 kg keledek
1/2 kg kentang
1 kg tulang
1/2 kg daging
Garam dan gula secukupnya

Rempah-ratus
Rempah tumis 4 sekawan - secukupnya
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/4 cawan kicap
1/4 cawan sos tiram
1/2 cawan cili kisar

Untuk hiasan
Tauhu - goreng dan hiris nipis
Tauge - celur seketika
ili merah - dihiris
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Daging rebus - dihiris nipis
Bawang goreng
Telur rebus
Cara-cara membuatnya
  1. Rebus tulang dan daging sehingga empuk. Angkat daging ketepikan.
  2. Masukkan sup bunjut, bawang besar dan saleri. 
  3. Masukkan bahan-bahan rempah ratus (boleh ditumis dahulu jika suka)
  4. Apabila kuah mendidih masukkan ubi yang telah diblend
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya
  6. Masak sehingga kuah pekat. (tambah bancuhan tepung jagung sekiranya perlu)
  7. Rasa masin dan manisnya.
  8. Tuang kuah ke atas mee yang telah diletakkan bahan-bahan hiasan.
  9. Hidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini