Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 6 Februari 2012

Butter Bread Pudding & Welcome Teratak Resepi Ummi.

Firstly, nak ucap selamat datang kepada blog Teratak Resepi Ummi ke arena blog masak-masak. Blog ni kepunyaan sahabat seperjalanan saya Ta yang semakin semangat berblogging sejak akhir-akhir ni. 

Tahniah sebab berjaya mewujudkan blog ini setelah 'bersabar' sekian lama melihat saya dan beberapa rakan yang lain mengupdate blog saban hari. Teruskan usaha Ta. Chaiyokk!!!

Ok, kembali kepada entry utama. Sebenarnya hari ni saya nak cerita tentang Bread Butter Pudding yang saya buat hari Jumaat hari tu. Dah habis pun di makan. Baru nak letak entry.

Resepi puding ni saya ambik daripada dapur DayangJack. Cantik dan menarik  kejadiannya didapur Dayang tu. Manakala dapur saya ni kejadiannya biasa-biasa saja. Tapi tang rasanya tu...hmmmm...

Rasa puding ni sedap, dan saya suka dengan rasanya yang lembut dibahagian bawah dan sedikit crunchy dibahangian atasnya. Tambah pula ditabur dengan coklat cip yang cair bila dibakar. Memang sedap.

So, minta izin daripada tuan resepi untuk saya tempekkan resepi BBP tu di sini pulak... Sapa yang berkenan boleh cuba lepas ni ye...

Butter Bread Pudding
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis (saya skip yang ni)
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya (skip jugak)
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya (tak letak)
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)
Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini