Laksa Lagi

Buat lagi laksa, gara-gara nak menghabiskan stok ikan temenung dalam peti ais tu.

Ikan kalau dah kena ais, banyak hari pulak tu nak goreng pun tak sedap. So kena fikir alternatif lain untuk menghabiskan ikan-ikan tu.

Memula ingat nak buat cucur ikan, tapi masa tengah merebus tu en. suami melontarkan persoalan "nak buat laksa ka?". Saya pun hmmmm....buat laksa la...

Masih menggunakan resepi Cheq Sue yang saya buat sebelum ni. Cuma kali ni laksa saya kuahnya tak berapa pekat. Mungkin sebab ikan tak berapa banyak kot...

Pe hal pun, laksa tetap licin....

Resepi tengok bawah yer...


Laksa Kedah Cheq Sue

Bahan-bahannya
1 kg ikan selayang / sardin - direbus (saya guna ikan kembung@temenung)
1 cawan udang kepal - dibasuh dan ditumbuk lumat. (saya blend aja)
30-40 tangkai cili kering - rendam air panas dan kisar
2 ulas bawang besar - kisar dengan cili kering
1 inci belacan - dikisar bersama cili kering
3 ulas bawang merah - dimayang
1 genggam asam keping
1 genggam daun kesum
3 batang bunga kantan
2 liter air @ lebih
garam secukupnya



Cara-cara membuatnya
  1. Ikan yang telah direbus diasingkan isi dengan tulang
  2. Isi ikan dikisar kasar (masukkan air paras ikan sebelum dikisar)
  3. Tulang ikan bersama air rebusan dikisar dan ditapis. Ambil air sahaja.
  4. Kisar cili kering bersama bawang besar dan belacan
  5. Tumis bawang merah hingga kuning dan masukkan cili kisar dan udang kepal yang ditumbuk lumat.
  6. Biar hingga cili masak (pecah minyak)
  7. Masukkan isi ikan. Kacau dan biar masak seketika bersama cili.
  8. Masukkan air rebusan ikan.
  9. Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
  10. Masukkan garam secukup rasa. Biar Mendidih.
Bila kuah dah masak bolehlah dihidang dengan laksa yang telah direbus dan bahan-bahan tabur yang lain.
 
 
Bahan hidang
Laksa - rendam dan rebus
Daun salad/ selom - dihiris
Timus - dihiris memanjang
Bawang besar - dimayang halus
Cili api - dihiris
Limau kasturi / limau nipis
Telur rebus

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng