Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 12 Februari 2012

SUPER FUDGY BROWNIES

Penah makan brownies tak? Selalu makan kek, apa kata sekali-sekala kita tukar dengan brownies pulak. So, mengambil kesempatan cuti hujung minggu, godek-godekla bahan untuk buat brownies.

Banyak-banyak resepi brownies yang saya survey, hati rasa tertarik nak cuba brownies yang ditayangkan oleh K.Nor dalam entrynya baru-baru ni.

Memang terasa kelainan antara brownies dan kek coklat. Saya setuju dengan kata-kata k.Nor brownies yang ini terrrrramat kaya dengan rasa coklat dan agak chewy. Tu yang rasa tak puas-puas nak mengunyah.

Kalau lihat pada gambar, brownies saya ni agak kering dan merekah. Jadi macam tu sebab saya tersalah set api atas bawah masa memanaskan oven. Dah bakar dekat 15 minit baru perasan.

Tapi, tak kisahlah kan. Yang penting rasanya memang sedap dan menjadi rebutan anak-anak.



SUPER FUDGY BROWNIES
Resipi : Martha Stewart
Di Olah : Che CT
sumber: K.Nor

Bahan-bahan :
120 gm unsalted butter - (8 sudu besar) Saya guna buttercup
130 gm all purpose flour - (1 cawan) Saya guna tepung superfine
1/2 sudu teh baking powder
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)
1/2 sudu teh garam
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - (resepi asal 1 1/4 cawan gula kastor)
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips


Cara-cara :

1. Panaskan oven 180'C. Sapu loyang dengan mentega dan alas dengan baking paper dan lebihkan ditepi loyang untuk memudahkan untuk dikeluarkan brownies nanti, dan sapu juga baking paper dengan mentega. Ketepikan.

2. Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, garam dan choc chips sekali. Ketepikan. Pindahkan choc chips yang telah diayak kedalam bekas lain.

3. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.

4. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan.

5. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.

6. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka. CT guna loyang 10x10x2 inci.

7. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit. Bila dah sejuk baru keluarkan dari loyang dan letak atas redai dan boleh dipotong-potong. Hias ikut suka... Selamat mencuba :)

* K.Nor hanya guna 200gm gula perang dan bakar dgn suhu 170C

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini