Kari Ikan Berangan

Menu tengah hari jumaat


 
Kari Ikan Berangan
by Shikin

Bahan-Bahannya
Ikan berangan - basuh bersih-bersih
2 bungkus serbuk kari - bancuh dengan air asam jawa, ketepikan
Santan secukupnya
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
air asam jawa
bendi
tomato
minyak untuk menumis

Cara-cara
  • panaskan minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari sehingga naik bau
  • masukkan rempah, kacau sehingga pecah minyak
  • tuangkan santan, kacau supaya santan dan rempah sebati
  • masukkan ikan, biar seketika
  • masukkan bendi dan garam.alu suka boleh masukkan 1 sudu kecil gula.
  • apabila kuah mendidih masukkan tomato.
  • rasa asam garamnya, kalau tak cukup boleh ejas sendiri.
  • padamkan api.
  • hidangkan dengan nasi putih.
hidangan sampingan...

Tauge Goreng

    Ulasan

    Catatan popular daripada blog ini

    Kerepek Ubi Kayu

    Rendang Daging Noxxa

    Makaroni Goreng