Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 14 Mac 2012

Pisang Goreng

Memenuhi permintaan En. Tahiri yang teringin nak makan pisang nangka dan pisang awak goreng.

Pagi-pagi lagi saya dah bangun dan sediakan bancuhan tepung, dan mula menggoreng pisang yang dah hampir masak ranum.

Banyak juga yang dapat jadi sebahagiannya saya bawa ke tempat kerja. Boleh gak jamu kengkawan...


Pisang Goreng

Bahan-bahan
Pisang (apa saja jenis pisang yang boleh dimakan. kali ni saya guna pisang nangka dan pisang awak)
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1-2 sudu besar marjerin/mentega
2-3 sudu besar bijan
garam
air secukupnya

Cara-cara
  • pisang dibelah 2 @ 3 memanjang (kalau saya, suka belah nipis-nipis. sedap dimakan bila goreng garing2)
  • dalam satu bekas, campur kesemua tepung, garam dan marjerin
  • tuangkan air sedikit demi sedikit
  • bancuh adunan sehingga kadar kepekatan yang dikehendaki
  • taburkan bijan secukupnya
  • celup pisang kedalam tepung
  • goreng dalam minyak yang banyak
  • apabila pisang berwarna keemasan, angkat dan toskan.
  • lebih sedap dimakan ketika masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini