Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 26 Mac 2012

Siakap Sweet Sour


Hari ni saya nak masukkan resepi ikan siakap sweet sour yang saya masak baru-baru ni. 

Selalunya resepi sweet sour yang saya masak menggunakan bahan-bahan yang mudah yang tersedia di dapur.

Siakap Sweet Sour

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap (berat lebih kurang 400-500gm)
1 labu bawang besar - potong dadu
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
Timun, Nenas, Karot secukupnya (potong dadu. untuk timun buang empulur tengahnya)
3-4 tangkai cili padi (optional-kalau nak pedas) - hiris
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung (optional) - bancuh dengan sedikit air. Tepung jagung ni bertujuan untuk 
memekatkan kuah.
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara membuatnya
  • Panaskan minyak, tumis bawang besar sampai layu. Masukkan cili kisar. Kacau sampai cili agak garing dan pecah minyak.
  • Masukkan kesemua jenis sos, kacau sebati. Masukkan juga cili padi hiris - jika ada. Kemudian masukkan air secukupnya. (Agak-agak lah, supaya cukup masa nak siram atas ikan nanti)
  • Masukkan timun, karot dan nenas. Masak sekejap.
  • Perasakan degan garam dan gula secukupnya. Boleh juga masukkan bancuhan air tepung jagung kalau nak kuah lebih pekat.
  • Padamkan api. Curahkan kuah keatas ikan yang diletakkan dalam pinggan.
  • Sedia untuk di makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini