Kari Ikan Jenahak
Kari ikan jenahak ni sebenarnya menu tengahari semalam. Memandangkan semalam cuti umum 1 Malaysia sempena Pertabalan Yang Di Pertuan Agung, saya masak lah special sikit untuk keluarga.
Kari special ker?? Kira special lah sebab ia adalah one of my hubby favourite...
"Sedap ker kari kin tu bang???" Hmm...en.suami makan sambil angguk-angguk...sedap lah tu kan...
Resepi kat bawah yer
Kari Ikan Jenahak
by Shikin
Bahan-Bahan
Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - dimayang halus
4 ulas bawang merah - dimayang halus
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari - dilurut daunnya
Bahan Kisar
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang holand
1 sudu besar halba campur
2 bungkus rempah kari
Air asam jawa secukupnya
- Kisar semuanya sampai hancur
Bahan Lain
1 ekor Ikan Jenahak (sederhana besar)
Santan (lebih kurang RM2.00)
Air secukupnya
Sedikit minyak
Garam secukupnya
2 biji tomato
10 batang bendi
Cara Membuatnya
- Bersihkan ikan, cuci dengan asam dan garam. Letak tepi dulu.
- Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biar sehingga kekuningan.
- Masukkan pula bahan-bahan kisar. Tumis sehingga garing dan pecah minyak.
- Tuangkan pula air dan santan. Kacau sebati. Biar sampai kuahnya mendidih.
- Apabila kuah mendidih, masukkan ikan. Kemudian masukkan bendi.
- Bolehlah masukkan garam secukupnya.
- Biarkan sekejap (Agak-agak lah ikan dan bendi tu dah masak. Jangan lama sangat takut ikan hancur)
- Rasa asam garamnya. Kalau kurang rasa boleh ejas sendiri ikut sedap mulut masing-masing.
- Masukkan tomato dan terus tutupkan api. (biar tomato layu dalam kuah yang panas tu)
- Bolehlah dihidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan