Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 20 Jun 2012

Kari Udang

Plan asal nak masak Kari Udang Thai tapi tak menjadi pulak. Last2 masak jer Kari Udang Ummi Style...


Kari Udang  My Style
By Shikin

Bahan-Bahan
1/2 kg udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ~ dimayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 bungkus serbuk kari ~ bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
2 pelepah daun kari ~ lurut drpd tangkai
santan (rm1.00)
1 batang karot - potong memanjang
1-2 keping asam gelugur
2 biji tomato masak - belah 4
Garam secukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :
  • Bersihkan udang (saya potong sedikit dibahagian muncung dan ekornya). Bilas dan toskan. letak tepi kejap.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
  • Masukkan paste kari. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
  • Masukkan santan. Kalau santan pekat, bolehlah tambah dengan air secukupnya. Terpulanglah nak kuah pekat atau cair. Masukkan asam gelugur.
  • Bila kuah dah mendidih masukkan udang dan karot.
  • Masukkan juga garam. Rasa masin secukupnya.
  • Masukkan tomato, biar sebentar. 
  • Padamkan api. Bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini