Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 25 Jun 2012

Puding Roti Karamel


Inilah kerja saya kalau stok roti banyak kat rumah. Nak bagi cepat habih kena transform jadik benda-benda macam ni. Kalau masih nampak macam roti tu alamatnya jadi habuan cik tong la.

Ok. Share resepi yerr...


RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : K.NorLina.pg & Hana

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)



Cara-cara
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). Kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. 
  4. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini