Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 20 Ogos 2012

Kepak Ayam Barbeku


Sebenarnya ini barbeku yang berlangsung pada malam raya pertama kat rumah saya.

Dalam duk servey resepi barbeku kat internet rasanya ini yang paling mudah dan menjadi pilihan saya. 

Alhamdulillah resepi mudah ni menepati citarasa. Habis 5 ekor ayam yang dibakar malam pada malam tersebut  .Tu tak masuk 6 bungkus bebola sotong,udang dan ketam serta 5 bungkus filamen ketam. 

Bagaimanapun resepi dibawah ni saya ubahsuai dengan kesesuaian kuantiti ayam dan bahan-bahan lain yang nak diperap. So, pandai-pandai sendirilah yer...


KEPAK AYAM BARBEKU
By Shikin
Resepi: Dayang Jack

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

10 ketul kepak ayam
3 sudu besar sos barbeku (cap Life @ mana2 brand pun boleh)
1 sudu besar sos masam manis @ sos plum (madu di dlm sos ini akan memberikan kilatan pd ayam setelah dimasak)
½ biji lemon (ambil jusnya) (tak letak pun)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sdt garam & gula
1 sudu besar minyak zaitun @ minyak masak

Cara-cara
  • Ayam dicuci dan dilap bersih dengan tisu kertas. Kelarkan sedikit kepak ayam dengan pisau (supaya cepat masak di bahagian isi dalamnya apabila dibakar).
  • Gaulkan ayam bersama bahan2 di atas di dalam satu bekas dan tutup kemas dengan kertas foil. Perap selama 2 jam atau semalaman.
  • Panaskan oven dgn suhu 200°C. Sediakan dulang utk membakar ayam. Lapikkan dulang tersebut dengan kertas foil dan dilengser sedikit minyak. Susun kepak ayam di dalamnya. Bakar selama 20 minit.
  • Kemudian keluarkan dulang dr oven lalu dikaupbalikkan ayam tersebut. Renjis2kan sedikit dgn baki bahan perap td. Bakar lagi selama 20-30 minit atau tunggu sehingga masak(bergantung pd jenis oven)
  • Setelah masak, angkat dan hidangkan bersama sos cili/mayonis/dressing salad.

***kepak ayam ini boleh dimasak cara bakar, gril dan goreng (cara perapan tetap sama)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini