Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 5 September 2012

Blueberry Cheese Tart

Buat lagi cheese tart yang sgt sedap rasanya. Kali ni taruk filing strawberry pulak. Fuh! Mabeles... 

Mak ooii... tolong la... asyik cheese tart bagai ni. Badan pun dah jadik lain macam...

Tart shell tu memang dah redy stock (buat banyak-banyak hari tu), just godek cream cheese jer. Cepat sikit keje.

Anak-anak pun duk keliting hujung meja, tak bergenjak...apalagi duk intai cheese tart ummi la tu...

Blueberry Cheese Tart
By Shikin
Sumber : Kak Am Flora

Bahan-Bahan

Pastry
1 biji telur
100gm butter
75gm gula ising
200gm tepung gandum
  • satukan semua bahan, uli sampai jadi doh
  • bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan dalam acuan tart
  • cucuk2 sikit dengan garfu
  • bakar 15minit - 160c
Krim Cheese
250gm cream cheese (yang halal)
60gm gula ising 
i biji telur
Filing (yang sesuai)
  • pukul semua bahan hingga halus dan rata
  • pipekan dulu strawberry filing kemudian tutup dengan krim cheese
  • lorek sesuka hati (bole guna filing @ sedikit krim cheese dicampur kaler pink/merah)
  •  masukkan dalam oven, bakar sekejap (5 minit - 170c)

  •  keluarkan daripada oven. letak tart dalam papercup yang sesuai. (kalo tak letakpun tak per)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini