Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 9 September 2012

Marble Cheese Brownies

Intai dalam dapur CMG macam menarik ajer MCB ni. Stok cream cheese plak mmg ada lagi dalam peti ais tu. 

So, pakai jadi la... Saya buat ni khusus untuk dihidangkan kepada temen-teman sekerja yang bertandang ke rumah saya baru-baru ni. (ziarah hari raya edisi terlambat.. he he.. tak pe lah lambat sikit kan... better late than never...) 

Tapi MCB saya tak secantik MCB Che Mat yerrr... tengok lorekannya tu, he he... 

Apapun rasanya memang mabeles. Kalau makan yang baru keluar daripada peti ais tu memang best rasanya. 

Kalau dah lama duk kat luar pun ok gak..., tak tahan pulak dengan cheseenya yang meleleh-leleh. So...yummy...

Nak try??? Jom tengok bahan...



MARBLE CHEESE BROWNIES
By Shikin
Sumber : CMG

BAHAN-BAHAN BROWNIES :-)
250 gram mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu sejat (mat guna "IDEAL")
1 1/2 cawan gula halus (mat guna 1 1/4 cawan)
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan, gaul dan ayak) 1 camca teh esen vanilla


 
BAHAN-BAHAN TOPPING CHEESE :-)
250 gram cream cheese
1 biji telur gred B
3/4 cawan gula halus (mat guna 1/2 cawan)
Parutan kulit lemon dari sebiji lemon
1 camca teh jus lemon
2 camca besar susu sejat

CARA MEMBUATNYA :-
Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.


 
UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur, parutan kulit lemon, susu sejat dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus (atau corak yang anda gemari), kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini