Siakap Sweet Sour

Siakap lagi yer...he he he... 


Hidangan ni memang kegemaran kami sekeluarga. 

Masak cara saya, bahan-bahan ikut apa yang ada. 

So simple...

Main campak-campak aja...tarraaa...dah pun siap.


Jom tengok resepi...

Siakap Sweet Sour
By Shikin

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap - sederhana besar (dalam 500++gm berat dia)
1 biji bawang besar
1 biji cili merah
6-7 biji cili padi
1/2 biji lada benggala - saya guna lada benggala hijau, itu jer stok yang ada
Sos cili, sos tomato, sos tiram - kuantiti saya agak2 ajer. Sesedap rasa heh heh..
Nenas - hiris nipis (agak-agaklah nak banyak mana)
Timun - buang empulur tengahnya dan potong dadu ( saya guna 1/2 biji jer)
1 biji tomato - potong 4 @ 6
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-Cara Membuatnya
  1. Bersihkan ikan, basuh dan toskan. Kelar-kelar ikan tu. Lumur dengan garam dan serbuk lada sulah. Taburkan tepung jagung rata-rata ke atas ikan. 
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan sampai garing. Angkat dan ketepikan. Bolehla diletakkan didalam pinggan dan dihias ikut suka.
  3. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak, tumis bawang besar, cili merah, cili padi dan cili benggala sampai layu.
  4. Masukkan semua jenis sos. Masak sampai semua sebati. Kalau sos agak pekat, tuangkan sedikit air.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan timun dan nenas. Kacau sebati. Kemudian masukkan tomato. Biarkan sekejap.
  7. Bolehlah dipadamkan api.
  8. Curahkan kuah keatas ikan yang dah ready dalam pinggan.
  9. Makanlah masa panas-panas...


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu