Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 9 Oktober 2012

Ayam Goreng Bersalut Tepung Ummi Style

Bila nak cepat, masak pun simple-simple ajer. Tapi yang simple tu lah yang best kan...kan...

Kali ni goreng ayam bersalut tepung. 

Ekceli, ini lah ayam goreng KFC, cara emak saya. Dulu masa kami kecik2 manalah mampu nak ke KFC. Dengan gaji abah yang tak seberapa, anak pulak sepuluh orang.

Sekali-sekala bila abah beli ayam, mak goreng macam nilah. Huh...KFC pun kalah tau... Meskipun tak der resepi Uncle Sam macam KFC tuh, tapi sedapnya lebih dari menjilat jari.


Ok, macam ni resepi dia. 

Just lumur ayam dengan garam, serbuk lada, serbuk cili, dan serbuk kari. 

Kemudian golek atas campuran tepung jagung, tepung ubi dan serbuk roti. 

Terus goreng dalam minyak yang panas dan banyak. Sambil-sambil tu, taburkan daun kari masa menggoreng.

Aromanya...fuhh!! Sungguh memikat..


Angkat, toskan minyak.

Taraaa...


Ayam goreng ummi ttp sedap dimulut suami dan anak-anak. Tak payah ke KFC ( tp kalau orang belanja nak p jugak...heh heh...)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini