Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 29 Oktober 2012

Red Velvet Kek aka Si Baldu Merah


Lama duk tengok orang post entry tentang Red Velvet Cake ni. Teringin nak buat tapi belum sampai2 seru...hehehe

Tapi sempena Aidiladha baru2 ni seru tu dah sampai. Cuba ajalah membuatnya walaupun tak berapa konfiden.

Saya guna resepi kek Velvet daripada AnnaQawina. Resepi cream cheese frosting juga daripada blog Ana. 


Alhamdulillah,menjadilah jugak, walau pun kek saya tu agak kering (ekceli tak berapa moist...) dan nampak 2 warna. (saya tak tau kenapa, tapi kalau perhatikan betul2 nampak dibahagian bawah berwarna koko manakala dibahagian atas berwarna merah)

Dan jangan ketawa bila tengok deco kek saya tu...memang hancusss... hehehe...inilah hasil kerastangan saya yerrr... Apapun cream cheese frosting tu sedap sangat...:)


RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
By Shikin
Sumber : Nurul@Cakes2U, AnnaQawina.blogspot

Bahan-bahan

A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)


CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  • Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
***********************************************************************

RESEPI KRIM CHEESE :

500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini