Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 1 November 2012

Serawa Pisang


En Tahiri baru jer tebang setandan pisang depan rumah 2 hari    lepas. 

Sebab dah tak tau nak masak apa, asyik-asyik buat pisang goreng jer... 

Maka saya buat kan serawa pisang lah pulak. Lagipun pisang ni belum masak ranum 

Serawa versi saya ni tak der resepi tertentu. Cuma guna bahan-bahan asas seperti santan, gula dan pisang serta sagu biji. 

Kalau buat serawa saya tak berapa gemar letak gula merah/melaka, jadi serawa saya selalunya berwarna putih.


Serawa Pisang
By Shikin

Bahan-Bahan
Pisang - potong 2 menyerong
Gula
Santan - perah santan secukupnya. Asingkan pati dengan santan cair
Sagu biji - rendam, rebus sampai kembang. Toskan
Sedikit garam
Daun pandan


Cara-Cara
  • Masak santan cair dengan gula sehingga mendidih ( guna api perlahan)
  • Masukkan pisang. Masak lagi. Masukkan juga daun pandan.
  • Tambahkan garam ( fungsi garam adalah untuk membangkitkan lemak santan. jadi masukkan garam secukupnya)
  • Masukkan sagu biji.
  • Tuangkan pati santan. Masak sampai mendidih. (bila dah masuk pati santan kena berhati2 supaya kuah serawa tidak pecah minyak)
  • Matikan api. 
  • Sedia untuk dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini