Daging Congo
Lauk ni memang kegemaran kami sekeluarga.
by Shikin@Dari Dapur Ummi
Bahan-bahannya
1 kg daging - dihiris nipis
2 labu bawang besar - dikisar halus
1/2 cawan kicap pekat
1/2 cawan air asam jawa
3/4 cawan pes cili (tambah jika nak pedas)
2 sudu besar gula
garam secukupnya (jika perlu)
sedikit minyak untuk menumis
Cara-caranya
- Daging diperap bersama kicap, bawang besar yang dikisar, gula dan juga air asam jawa lebih kurang 1/2 jam
- Panaskan minyak dalam kuali , tuangkan bahan-bahan perapan.
- Masak dengan api perlahan sehingga air daging tinggal separuh (daging akan mengeluarkan airnya sendiri)
- Masukkan cili pes, masak lagi dengan api perlahan sehingga kuahnya agak pekat dan pecah minyak
- Rasa garam dan gula
- Sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan