Gulai Ikan

Dah try. Memang best.

Tanya En. Tahiri, ada rasa beza tak gulai yang saya masak hari ni.

Dia jawab : "ntah..., cuma rasa sedap jerrr... (^-^) hehehe



Gulai Ikan
By : Shikin
Resepi : Mak Mertua K.Am

Bahan-Bahan

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar halba
1/2 sudu besar biji sawi
2 tangkai daun kari

Bahan Kisar
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
Sedikit minyak masak
1 peket kecil rempah kari ikan

Bahan-Bahan Lain
1 kg ikan - saya guna ikan jenahak
2 cawan santan
3 sudu besar asam jawa
Garam secukup rasa
2 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis


Cara-Cara
  1. Panaskan minyak, masukkan bahan2 tumis. 
  2. Apabila bawang kuning keemasan masukkan bahan-bahan kisar. 
  3. Masak sehingga pecah minyak (hilang bau rempah) 
  4. Masukkan santan, asam dan garam secukupnya. Kacau sebati. 
  5. Masukkan pula air dan ikan. 
  6. Biarkan mendidih. Tutup api. 
  7. Angkat dan hidangkan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Makaroni Goreng