Gulai Ikan
Dah try. Memang best.
Tanya En. Tahiri, ada rasa beza tak gulai yang saya masak hari ni.
Dia jawab : "ntah..., cuma rasa sedap jerrr... (^-^) hehehe
Gulai Ikan
By : Shikin
Resepi : Mak Mertua K.Am
Bahan-Bahan
Bahan Tumis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar halba
1/2 sudu besar biji sawi
2 tangkai daun kari
Bahan Kisar
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
Sedikit minyak masak
1 peket kecil rempah kari ikan
Bahan-Bahan Lain
1 kg ikan - saya guna ikan jenahak
2 cawan santan
3 sudu besar asam jawa
Garam secukup rasa
2 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
Tanya En. Tahiri, ada rasa beza tak gulai yang saya masak hari ni.
Dia jawab : "ntah..., cuma rasa sedap jerrr... (^-^) hehehe
Gulai Ikan
By : Shikin
Resepi : Mak Mertua K.Am
Bahan-Bahan
Bahan Tumis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar halba
1/2 sudu besar biji sawi
2 tangkai daun kari
Bahan Kisar
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
2 sudu besar rempah biji
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk kunyit
Sedikit minyak masak
1 peket kecil rempah kari ikan
Bahan-Bahan Lain
1 kg ikan - saya guna ikan jenahak
2 cawan santan
3 sudu besar asam jawa
Garam secukup rasa
2 1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Panaskan minyak, masukkan bahan2 tumis.
- Apabila bawang kuning keemasan masukkan bahan-bahan kisar.
- Masak sehingga pecah minyak (hilang bau rempah)
- Masukkan santan, asam dan garam secukupnya. Kacau sebati.
- Masukkan pula air dan ikan.
- Biarkan mendidih. Tutup api.
- Angkat dan hidangkan.
Ulasan
Catat Ulasan