Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 9 Disember 2012

Lok Chin @ Satay Ikan


LOKCHING @ Satay Ikan
By Shikin
Sumber : idazs
Bahan-bahan sate:
500g isi ikan selayang – dikisar lumat 100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa – saya tak letak
1 sudu besar baking power – saya tambah



Cara :

Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat
Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
Panaskan minyak dan goreng sekejap.
Cucukkan pada lidi dan bakar.
Celup dalam kuah manis dan pedas sebelum dinikmati.

p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.

Bila makan satay ikan, mestilah ada sosnya, iaitu, sos pedas dan manis, kombinasi kedua-duanya sangat memikat rasa.

SOS MANIS
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah

Cara memasak:

Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
Masukkan air.
Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.• Untuk sos pedas, pula, saya bahagikan sos manis yang telah dimasak tadi kepada dua bahagian, satu bahagian saya campurkan dengan sos cili supaya pedas. hihihihi (saya pun buat macam ni)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini