Time malas-malas... :-)
Maggie Bandung
By Shikin
Bahan-Bahan
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit ikan bilis
2 sudu besar cili kisar
batang saleri (potong halus)
1 biji tomato (belah enam)
2 biji telur
1 biji karot
sawi
cendawan telinga
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 bungkus Maggie Kari
air secukupnya
minyak untuk menumis
2 bungkus Maggie Kari
Cara-cara membuatnya :
-panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau
-masukkan ikan bilis, kacau hingga kekuningan
-masukkan cili kisar, kacau lagi sehingga cili garing dan pecah minyak
-kecilkan api, masukkan perencah maggie ( saya guna sebungkus saja), sentiasa kacau untuk mengelakkan bahan tumisan hangus
-masukkan air secukupnya, letakkan batang saleri, karot dan sawi
-apabila kuah mendidih, pecahkan telur, biar seketika
-masukkan mee, kacau seketika, angkat dari dapur
-sedia untuk dimakan
-masukkan ikan bilis, kacau hingga kekuningan
-masukkan cili kisar, kacau lagi sehingga cili garing dan pecah minyak
-kecilkan api, masukkan perencah maggie ( saya guna sebungkus saja), sentiasa kacau untuk mengelakkan bahan tumisan hangus
-masukkan air secukupnya, letakkan batang saleri, karot dan sawi
-apabila kuah mendidih, pecahkan telur, biar seketika
-masukkan mee, kacau seketika, angkat dari dapur
-sedia untuk dimakan
Ulasan
Catat Ulasan