Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 26 Jun 2012

SIAKAP SWEET SOUR

Kalau masak siakap, selalunya sweet sour @ tiga rasa menjadi pilihan utama. Kalau masak 2 jenis ni, memang mendapat sambutan yang menggalakkan daripada suami dan anak-anak.

Kali ni siakapnya kecik2 ajer. Lebih kurang besar ikan kenbung. Tak la happening sangat bila dihidang dalam pinggan. Tapi suami dan anak-anak lagi suka, sebab bila ikan kecik boleh goreng garing-garing (kat rumah saya memang style goreng ikan nak garing-garing). Lepas tuang kuah sweet sour...mak aihhh masyuk betul rasa dia. Siap ratah-ratah tu...


SIAKAP SWEET SOUR
By Shikin

Bahan Dan Cara Membuatnya

Ikan
Ikan siakap
Garam
Serbuk lada sulah
Tepung Ubi
  • Siang ikan, basuh bersih-bersih dan toskan. Lumur ikan dengan garam dan lada sulah. Tabur sedikit tepung ubi, ratakan keatas ikan.
  • Goreng ikan dalam minyak yang panas dan banyak (deep fry) sampai masak. Angkat dan ketepikan.

Kuah Sweet Sour
1 biji bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
5 biji cili padi (optional) ~ hiris
Nenas ~ potong dadu (Nenas kecil jadi saya guna satu biji.)
Timun ~ potong dadu
Garam dan gula secukupnya
Minyak
Air
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
  • Masukkan kesemua jenis sos. Masak sekata.
  • Masukkan cili padi, garam dan gula secukup rasa.
  • Tambah air kalau kuah terlalu pekat.
  • Masukkan nenas dan timun. Kacau sehingga semuanya bergaul mesra.
  • Bila semua cukup masak, padamkan api.
  • Curahkan kuah keatas

Isnin, 25 Jun 2012

Puding Roti Karamel


Inilah kerja saya kalau stok roti banyak kat rumah. Nak bagi cepat habih kena transform jadik benda-benda macam ni. Kalau masih nampak macam roti tu alamatnya jadi habuan cik tong la.

Ok. Share resepi yerr...


RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : K.NorLina.pg & Hana

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)



Cara-cara
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). Kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. 
  4. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)

Ahad, 24 Jun 2012

Cumi sambal goreng garing



Crispy Baby Squid ~ Cumi Sambal Goreng Garing
By Shikin
sumber :kak curlybabe , yateasybakes.blogspot.com


Ingredients:-
1/2 kg sotong kecil
1 sudu kecil bicarbonate of soda
1 sudu kecil garam
(Bahan2 direbus 10 minit kemudian digoreng garing)

Ingredients for Sosnya:-
3 sudu makan tomato sos
3 sudu besar serbuk cili (yg ni saya tambah)
2 sudu kecil gula
5 biji bawang putih dikisar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu makan worcestershire sos (x letak)
garam & perasa secukupnya
daun parsley (x letak)
daun salad(x letak)
capsicum (x letak)
1 biji bawang besar


Method:-
Tumis cili kisar hingga kering. Masukkan bawang putih, tumis lagi hingga wangi.
Kemudian masukkan sos tomato, gula, worcestershire sos, gaul hingga pekat.
Kecilkan api, masukkan sotong goreng, garam & perasa gaul rata dan matikan api. Hiaskan dengan daun parsley dan daun salad ketika menghidang.

Sources:-From Arni Maoni@Resipi ceria keluarga

Sabtu, 23 Jun 2012

Cakoi



First time cuba buat cakoi ni. Sebelum ni kalau nak makan beli aje kat pasar malam. Tu pun jarang-jarang . Tak tau kenapa. Tapi memang jarang beli lah. 
 

Tapi saya pernah makan kuih cakoi yang dimasak oleh emak rakan sekerja dan juga sahabat blogger saya Ta. Bila makan kuih yang emak Ta buat, saya pun teringin nak buat sendiri. jadi saya minta resepi drpda Ta. 

Emak Ta pulak bukan takat bagi resepi, sekali dengan sebungkus yeast. Cuma tulah tak sempat nak buat asyik tak sempat aja kin yea.... Last-last yeast tu pun expired ...sori Tok Yah...memang tak sempat nak buat  pun.


Tapi semangat nak buat cakoi tetap membara. Jadi saya belilah sendiri yeast kat pasaraya. Cuma time nak buat tu baru perasan resepi yang Ta bagi saya dah hilang.

Terpaksalah menggugel pulak utk dapatkan resepi baru. Dan saya  rasa resepi ni yang agak mudah kot. Sebenarnya lebih kurang resepi mak Ta, tapi takut tersalah pulak. Jadi, saya cuba je lah..

Cakoi 
By Shikin 
Sumber : Mamafami


Bahan-bahan: 
400gm tepung gandum
1 cawan air 
1 susu besar marjerin (cairkan) 
1 sudu kecil garam 
3 sudu besar gula 
1 sudu besar susu pekat manis 
1 biji kuning telur 
2 sudu teh yis kering 
½ sudu the baking soda 
Minyak secukupnya untuk menggoreng

Caranya:
  1. Campurkan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan baking soda di dalam mangkuk dan kacau sebati  
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga boleh diuli 
  3. Uli doh hingga lembut dan tak melekat di tangan.Doh mestilah lembut 
  4. Rehatkan doh selama1/2 jam dan tutup dengan plastik bersih 
  5. Roll doh nipis lebih kurang 1/2cm berbentuk rectangle 
  6. Potong doh lebih kurang 1 inci setiap strips 
  7. Bila dah potong tarik sikit dan cantumkan bahagian hujung dengan hujung.(tak tau le nak citer camner alah…kita tindihkan antara satu sama lain then cantum)~ saya tak cantum pun. Just goreng sebiji-sebiji cam tu jer. 
  8. Lepas tu goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan. 
  9. Bila sejuk bolehlah dihidangkan dengan sambal atau kaya.~ cicah kopi susu pun sedap...

Khamis, 21 Jun 2012

Dadih Sedap coffemate

Mulanya ingat nak buat sebagai juadah berbuka puasa. Tapi balik dari keja pun dah rasa melepek sangat. 

So, selepas berbuka la baru saya mulakan projek dadih ni. Sempat lagi tu mendadih malam-malam hari.  

Resepi dadih sedap ni saya ambil dari dapur Yatie Memories. 

Sungguh... memang sedap. Licin dan lembut je bila lalu kat anak tekak. Tambah-tambah yang dah didinginkan terlebih dahulu.

Sapa-sapa yang berminat, boleh cuba ye...


DADIH SEDAP COFFEEMATE
Sumber : Yatie Memories
Bahan-bahan ( 20 cup kecil )
  • 10gm agar2 serbuk
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 3 liter air (dlm 12 cwn)
  • 200 gm Coffemate Creamer
  • 1 tin susu sejat/ cair
  • Perisa jagung, strawberry emulco, perisa pandan dan perisa keladi
Tiga perisa : jagung, keladi dan pandan

  Cara-cara

  1. Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
  2. Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
  3. Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
  4. Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
  5. Saya bahagikan pada 4 bahagian dan satu bahagian letak perisa jagung, 1 perisa keladi, 1 perisa pandan dan satu lagi perisa strawberry. Ikut selera masing2lah ya.
  6. Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
  7. Siap dan bolehlah di makan... Selamat Mencuba.

Rabu, 20 Jun 2012

Mee Sanggul Udang

Letak resepi aja yerr...

Mee Sanggul Udang
By Shikin

Bahan-Bahan
1 bungkus mee sanggul ~ rendam sampai lembut
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 sudu besar pes cili*
3 sudu besar sos tomato*
1 sudu besar kicap* (penggunaan bahan-bahan * ni ikut citarasa masing2lah. kalau nak pedas lebihkan cili, nak lebih hitam lebihkan kicap) 
Garam dan gula secukupnya
300gm udang sederhana besar
2 keping fishcake (optional)
Air (kalau perlu)
Sawi
Sdikit minyak utk menumis

Cara-cara
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  • Masukkan cili pes. Kacau sampai garing.
  • Masukkan sos cili dan kicap. Kacau sebati. Masukkan juga gula.
  • Rasa kuahnya, kalau kurang masin bolehlah tambah garam.
  • Apabila kuah dah cukup masak masukkan udang dan fishcake. Gaul sebati.
  • Kalau kuah agak pekat bolehlah tambah air secukupnya.
  • Masukkan mee sanggul. Kacau rata supaya mesra dengan kuah. 
  • Masukkan sawi. Goreng sampai mee cukup masak.
  • Padamkan api.
  • Bolehlah dinikmati...
*kalau suka boleh ditabur dengan hirisan cili merah, daun sup dan daun bawang serta telur rebus
*boleh juga dimakan dengan cili jeruk

Ni jenama mee sanggul yang saya guna.


Kari Udang

Plan asal nak masak Kari Udang Thai tapi tak menjadi pulak. Last2 masak jer Kari Udang Ummi Style...


Kari Udang  My Style
By Shikin

Bahan-Bahan
1/2 kg udang (sederhana besar)
2 ulas bawang putih ~ dimayang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 bungkus serbuk kari ~ bancuh dengan sedikit air (jadikan paste)
2 pelepah daun kari ~ lurut drpd tangkai
santan (rm1.00)
1 batang karot - potong memanjang
1-2 keping asam gelugur
2 biji tomato masak - belah 4
Garam secukup rasa
Air
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara :
  • Bersihkan udang (saya potong sedikit dibahagian muncung dan ekornya). Bilas dan toskan. letak tepi kejap.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga kekuningan.
  • Masukkan paste kari. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
  • Masukkan santan. Kalau santan pekat, bolehlah tambah dengan air secukupnya. Terpulanglah nak kuah pekat atau cair. Masukkan asam gelugur.
  • Bila kuah dah mendidih masukkan udang dan karot.
  • Masukkan juga garam. Rasa masin secukupnya.
  • Masukkan tomato, biar sebentar. 
  • Padamkan api. Bolehlah dihidangkan.

Selasa, 19 Jun 2012

Cornflakes Kismis Berkacang


Resepi ni dah lama saya simpan. Rasanya bulan Ramadhan tahun lepas lagi. Cuma tak menyempat-nyempat nak buat. Haishh asyik tak sempat...ntah bila yang sempat pun tak tau...

Tapi dua tiga hari lepas terasa nak mencuba resepi yang simple ni. Bahan-bahan pun dah ada, tinggal nak godek jer...

Cuma tu lah...sebab malas nak tinggal saki baki cornflakes, saya tuang satu kotak ke dalam adunan. Sbb tu hasil cookies saya ni tidak begitu padat. Maka berderailah cookies saya bila dipotong.

Jadi, jln penyelesaiannya saya simpan jer cookies ni dalam peti sejuk sbb kalau sejuk teksturnya jadi padat dan tidak berderai.



Cornflakes Kismis Berkacang
Resipi oleh ~ Chef Wan ( TQ )
Sumber : Diana 

Bhn²
1/4 cawan marjerin _ (saya guna mentega)
1/4 cawan gula
1/4 cawan madu
1 cawan kacang _ d cincang ( Saya guna gajus )
1/4 cawan kismis kering
2 cawan Kellogg's Corn Flakes
~saya buat 2 adunan, tapi cornflakes saya masukkan sekotak~

Cara²
  1. Campurkan marjerin / mentega, gula dan madu d dalam kuali leper dan panaskan d atas api sederhana.. Kacau sentiasa.
  2. Kecilkan api dan reneh selama 3 minit.. kacau sentiasa.
  3. Tutupkan api dan masukkan corn flakes, kacang dan kismis.. Kacau rata.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang 23 x 23 x 5 cm yang telah di sapu mentega ( saya alas dengan aluminium foil ) dan tekan adunan hingga padat.
  5. Sejukkan sehingga adunan padat.. 
  6. Potong bentuk bar mengikut saiz yang di kehendaki.
  7. Boleh juga d simpan d dalam cawan kertas.
  8. Simpan d dalam balang.

Isnin, 18 Jun 2012

Apam Blossom aka Apam Polkadot

Hm...hari ni nak post entry tentang Apam Blossom atau Apam Polkadot. Ini bukan hasil masakan terkini saya ye sebab apam ni saya buat beberapa minggu sudah. 

Dah abih masuk dalam perut. Cuma tak sempat nak masukkan dalam blog jer. Tak pe lah kan...

Kali pertama buat apam polkadot ni memang excited abih, tambah-tambah bila tengok comel jer dot-dot yang jadi tu.

 
Cuma, bila dia buat perangai mekar setaman tu yang tak berapa syok. Dah jadi Apam mekar la pulak.



Seronok bila mencuba resepi2 yang baru. Rasa puas hati dapat buat dengan tangan sendiri. Takder la asyik orderrr memanjang.
 
APAM BLOSSOM
 
Sumber : AmFlora
 
Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
200 gm gula halus -
150gm susu segar
1 sudu makan baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna

Cara-caraMasukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yg digemari
Masukan separuh adunan ke dlm paper cup yg diletak dlm acuan lompang dan letakkan filling (bluberry/kcg merah) ~saya letak filing strawberry~ dan masukkan separuh lagi adunan sehingga 3/4 penuh .
Kukus dgn api yg sederhana selama 10 minit.
(air kukusan dipanaskan terlebih dahulu sehingga mendidih)

Nota : api kukusan jgn terlalu kuat nanti permukaan apam pecah ~ni agaknya yang menjadi penyebab apam saya kembang setaman~

Khamis, 14 Jun 2012

Bubur Pulut Hitam

Stok beras pulut hitam dah hampir berbubuk dalam kabinet dapur.

So, tindakan drastiknya masaklah apa-apa asal beras tu tak terbuang begitu saja. Yang paling senang, tentulah buat bubur.

Bubur cara saya pulak, tak der lah resepi secara terperinci. Masak stail orang tua-tua, asal sesedap rasa.

Kalau nak tengok bahan-bahannya kat bawah yerr...

Bubur Pulut Hitam
By Shikin

Bahan-Bahan
Beras Pulut Hitam ~ Saya guna 1kg. Basuh bersih dan rendam.
Santan ~ Beli santan RM3 rupanya tak cukup lemak untuk 1kg beras. Next time beli santan dalam RM5 atau 1/2 kg kot...
Susu Cair ~ Tambah sebab bubur tak cukup lemak (kurang santan)
Gula secukupnya ~ En. Tahiri suka bubur yang rasanya manis-manis buah, so saya buat mcm tu lah.
Sedikit garam ~ jgn bnyk sangat. Sekadar nak membangkitkan rasa lemak santan tu.
Daun pandan ~ utk aroma wangi. Saya tak letak sbb tak jumpa daun pandan. Ni kes buat bubur malam2 buta, mana nak cari daun pandannya.

Cara-Cara Membuatnya
  • Rebus beras pulu sampai kembang ~ kalau saya suka pulut yang tidak terlalu kembang sampai pecah memutih. Pulut mestilah lembut, ttp masih berbiji2. Hmmm...ikut citarasa msg2 lah...
  • Bila pulut cukup kembang masukkan gula, masak sampai gula hancur. Masukkan daun pandan.
  • Kmdn masukkan santan. Sentiasa kacau bubur spy santan tak pecah minyak.
  • Kmdn masukkan susu cair. Masak dan kacau lagi.
  • Kadar kepekatan atau kecairan bubur boleh ejas sendiri ye (tambah air). ~ saya suka bubur yang tak berapa pekat.
  • Taburkan sedikit garam.
  • Rasa elok2 bubur tu. Kalau dah cukup sedap boleh padamkan api
  • Kmdn apa lagi...santap la...sedap!

Ayam Bakar Ummi Style

Just sharing gambar n resepi yer, sbb saya pun tak ingat bila saya masak ayam bakar ni. Yang pasti masak masa cuti hujung minggulah.

Menggunakan pemanggang ajaib yang diimport khas dari Langkawi, memang mudah sangat kerja bakar membakar ni.

Kita bako ajer...he he he...


AYAM BAKAR
By Shikin

Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam
3 senduk cili kisar
5 ulas bawang merah ~ blend
1/2 inci halia ~ blend
2 biji buah keras ~ blend
1/2 cawan santan pekat
2 btg serai dititik
garam dan gula secukupnya


Cara-cara membuatnya
  1. Basuh ayam bersih-bersih kemudian tos dan ketepikan.
  2. Panaskan kuali, masukkan kesemua bahan(kecuali ayam).
  3. Masak sampai pecah minyak. Masukkan ayam. Balik-balikkan. Tutup api.
  4. Angkat ayam, letak di atas bakas pembakar (saya balut dgn daun pisang dan aluminium foil)
  5. Bakar ayam sampai masak. 
  6. Boleh la makan lepas tu..
* Kalau rajin bolehla buat air asam @ sambal kicap sebagai pencicah.

Ni la rupa pemanggang ajaib tu...


 

Selasa, 12 Jun 2012

PUDING ROTI MARBLE...yang sedap...

Kali ni nak buat entry ttg Puding Roti Marble. 
Just sharing resepi n pic saja lah yea... 
Sbb pudingnya dah lam tenggelam dalam perut. 
Sedap! 
InsyaAllah boleh buat lagi lain kali...
Thank's utk pemilik resepi. Mohon izin share kat sini...



PUDING ROTI MARBLE
By Shikin
Sumber : Hana Myresepi
Bahan-bahan ( satu loyang )
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8gram serbuk agar2
1/2 cawan gula - bleh kurangkn
2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana guna cwn biasa 230ml.
2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk. 
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.  
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. Matikan api.  
  4. Bahagi kepada 2. Satu adunan biarkan warna asal. Dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. Kacau cepat2 dan sebati hingga serbuk koko tidak berketul2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. Sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. Ulang hingga habis! Ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.  
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

Isnin, 11 Jun 2012

Puding Pelangi Huru Hara

Resepi puding ni dah lama masuk dalam waiting list saya. Dah berabuk pun dalam folder draft tu.

Biarlah...yang penting resepi ni tak basi yer. Masih boleh dicuba pada bila-bila masa.

Sebenarnya saya buat puding pelangi ni dan juga puding roti marble (entrynya kemudian ya) untuk dihidangkan kepada tetamu masa majlis akad nikah adik saya, Sarah. 

Dah lama dah... Tapi, baru hari ni sempat nak buat entry. 

Nak buat puding pelangi ni memang mudah bahan dan cara memasaknya. Cuma mungkin saya tersalah teknik masa tuang adunan ke dalam loyang kut. Sebab tu lah huru hara pelangi saya jadinya

Tapi still menarik. Dah ala marble la pulak.

Ok lah, jom kita tengok resepi...

Dah tak dak rupa pelangi dah...
PUDING PELANGI
Sumber : HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 10g serbuk agar2
  • 650ml air
  • 200gm gula pasir(kalau nk kurang manis wat dlm 180gm)
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)
Puding pelangi dgn bengkang roti. Menunggu giliran utk di serve kan kpd tetamu.

Cara-cara:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/apa2 bekas puding sedikit (contoh bekas square 7x7in) Biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan apa2 untuk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.
*saya buat dua adunan yang mana sedang elok ajer bila diisi dalam loyang saiz 10 x 10 macam kat bawah ni.

Loyang 10"x10"

Ahad, 10 Jun 2012

Sup Merah Tulang

Sesekali mencipta kelainan. Selalu buat sup, kuahnya sama ada putih jernih atau sedikit keruh.

Kali ni saya cuba buat Sup Merah Tulang. Resepi ambik daripada K.Nor@Secubit Garam.

Rasanya boleh tahan, memang lain lah dari sup yang biasa kita masak. Sedap kalau masak dengan nasi putih. Buat cicah roti pun sedap nih...

Suami pula siap namakan sup ni sebagai sup mamak. Eh!!! Ada ker sup mamak???

Apa-apalah, yang penting sup yang disajikan habis licin disantap suami dan anak-anak...


SUP MERAH TULANG

BAHAN2
  • 1kg daging/tulang (kambing/lembu) ~ saya guna tulang lembu
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1-2 biji buah tomato ~ tak letak sbb x der stok dlm esbok
  • 2 sb rempah kari daging
  • 3 sb gula (blh ditambah ikut rasa masing2)
  • 3 sb sos cili (blh ditambah)
  • Air secukupnya
  • sedikit garam
  • sedikit minyak (utk menumis)
Bahan Kisar
  • 10 tgkai cili kering (nak pedas blh lebihkan)
  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1" halia

Caranya
  1. Tulang kambing digaul dgn tepung terlebih dulu (utk hilang bau hamisnya) dan dicuci. (Kalau lembu x perlu digaul dgn tepung). 
  2. Rebus tulang tersebut dengan titikkan serai (2 btg), bawang putih (2 ulas) & halia (1"). Didihkan sehingga masak. 
  3. Sementara itu, dalam periuk yg lain, tumis bahan yg telah diblender dgn sedikit minyak, masukan tomato puri, rempah kari dan tumis hingga garing.
  4. Letak chili souce & gula lalu dimasukan air diikuti dgn garam. 
  5. Masukkan daging yg dah direbus , sekali dgn air rebusan. Kalau air rebusan tu sedikit saja boleh ditambah dgn air biasa. 
  6. Bila dah agak nak mendidih masukkan buah tomato dan biar sehingga betul2 mendidih dan agak pekat. (Bagi yg suka blh juga letak carrot/kentang).  
  7. Setelah masak boleh dihidangkan dan taburkan bawang goreng & daun sup. Sedap dimakan panas2.. 

Selasa, 5 Jun 2012

Kek Batik Coklat

Buat lagi kek batik coklat yang mabeles rasanya. Tu pun sebab nak ngebihkan stok biskut Marie yang berkurun dalam tupperware...

Kek Batik Coklat
By Shikin
 
Resepi Asal : Mylla@myresipi.com
Sumber : HaSue@sue-hasue.blogspot.com

 
Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

 
Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
  3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
  4. Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  5. Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
  6. Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini