Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 31 Disember 2013

A Lovely Fruit Cocktail

Buat hujung minggu baru-baru ni... 

Hmm...nyaman jerr rasa anak tekak dapat layan FC musim-musim panas cam ni. 

Sumi jer yang melampung, buahnya dah tenggelam kebawah..

Resepi boleh tengok kat sini


Posing dlm periuk je FC ni...tak sempat dah nak masuk dalam mangkuk @ gelas yang vouge the vass...hehehe...

Mee Tulang

Buat jamu adik-adik yang berkunjung ke rumah baru-baru ni....


Mee Tulang
By Shikin
Sumber : Nafsiah (My Cousin)

Bahan & Cara

Mee
Mee Kuning 

  • celur dalam air panas. 
  • Angkat, siram dengan air sejuk dan tos. Ketepikan.


Kuah
Tulang (saya guna atr 1kg - 2kg)
Daging (1/2 - 1kg) 
Cili kering (dlm 15 - 20 tangkai)*
Bawang Merah (10 - 15 ulas)*
Bawang Putih (3 - ulas)- *kisar halus 
Tomato sup (1 tin)
Cili Sos (secukupnya)
Sayur - sawi, karot(disagat ), tomato
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya

  • Rebus tulang dan daging. Bila dah cukup empuk keluarkan daging dan tulang. Kikis isi yang ada kat tulang. Manakala daging dihiris nipi.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar. Biarkan sampai garing dan pecah minyak. Tuangkan tomato sup dan cili sos. Kacau sebati.
  • Masukkan air rebusan daging. Tambah air ikut kadar yang diperlukan. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. 
  • Masukkan sawi, karot dan tomato serta air bancuhan tepung jagung.
  • Biar sampai mendidih. Tuangkan kuah keatas mee yang telah diletakkan dalam pinggan.
  • Hiaskan dengan bahan2 tabur.
  • Sedia unutk dinikmati.


Bahan Hiasan

Fishcake - celur & hiris nipis
Fishball - celur & hiris nipis
Tauhu - goreng dan dihiris nipis
Telur rebus
Cili merah - hiris nipis
Daun sup & daun bawang 
Bawang goreng
Limau nipis

Jumaat, 27 Disember 2013

Serawa Pisang

Pisang hasil tanaman En. Tahiri dari kebun sekangkang kera di depan rumah sana..



Resepi tengok kat sini

Selasa, 17 Disember 2013

Lunch Set

Sup siam, kubis goreng pedas, ulam-ulaman dan sambal bilis goreng serta telur dadar.


Kubis goreng pedas






Telur dadar.


Jom makan...

Jumaat, 13 Disember 2013

Cendawan Crispy Dan Ayam Goreng Kunyit

Lamanya tak hapdet bloggg...

Hmm...tak tau la nak kata macam mana...memang malas sungguh-sungguh.

Nak kata tak masak...masak la jugak...

Lepas masak ambil gambar, tapi tu lah...dok sengap dalam kamera tu je lah...hehehe

Kali ni nak tayang cendawan crispy dengan ayam goreng kunyit.

Ok letak resepi yerrr...


Cendawan Crispy 
By Shikin

Bahan-Bahan
Cendawan
Serbuk kari daging
Garam
Serbuk perasa
Tepung beras campuran

Cara-Cara

Siat-siat cendawan.

Bancuh serbuk kari daging, garam dan serta serbuk perasa dengan sedikit air.

Gaul cendawan dalam  bancuhan serbuk kari daging, angkat dan toskan.

Kemudian golekkan atas tepung beras.

Goreng dalam minyak yang betul-betul panas sampai garing.
Angkat dan toskan.



Ayam Goreng Kunyit
By Shikin

Bahan-Bahan
Ayam
Garam
Sebuk Kunyit
Bawang besar
Cili Kering

Cara-Cara

Gaul ayam dengan garam kunyit


Panaskan minyak. Masukkan ayam, goreng sampai agak garing.

Masukkan bawang besar dan cili kering.

Goreng sampai bawang layu. Padamkan api.

Angkat dan hidangkan.

Selasa, 29 Oktober 2013

Ketupat Palas Dan Rendang Ayam


Ekceli yang ni menu AidilAdha baru-baru ni. Tapi asyik bertangguh nak masuk dalam blog. Memandangkan ptg ni agak free, saya update saja...

Nak cerita pasal rendang ayam sebab ketupatnya saya order ngan jiran...:)


Rendang Ayam
By Shikin

Bahan -Bahan
1 ekor ayam - potong kecil
20 tangkai cili kering*
15 ulas bawang merah*
3 inci lengkuas* (bahan * dikisar halus)
5-6 batang serai - diketuk
4 keping daun limau purut - koyak2kan, buang tangkainya
Santan - RM 3
Air
Garam
Minyak

Cara-Cara

  • Panaskan minyak
  • Tumis bahan2 kisar dan serai sampai garing dan naik bau.
  • Masukkan ayam. Gaul sebati.
  • Tuangkan santan dan air sehingga mencukupi.
  • Masukkan daun limau purut
  • Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Padamkan api.
  • Rendang ayam sedia untuk dinikmati.

Isnin, 28 Oktober 2013

Fresh Orange...

Request by Mr. Tahiri...





Daging Kuda Goreng Bawang

Pernah makan kuda? Ya...K.U.D.A...Kuda... :)


Baru2 ni En. Tahiri tolong kawan dia melapah kuda yang disembelih. Seekor kuda diorang bahagi 4. Banyak jugalah yang En. Tahiri bawa balik kerumah.

Kelam - kabut tanya sedara mara dan jiran2 sapa nak daging kuda. Dah bagi kat orang pun masih banyak lagi dalam peti ais tu. Daging yang ada tu saya masak sikit-sikit. Sebab yang makan En. Tahiri dan anak-anak. Saya tak lalu. Tak boleh nak telan...

Masak simple2 pun En. Tahiri kata sedap. Dah dia suka daging kuda tu...sedaplah kott.


Daging Kuda Goreng Bawang
By Shikin

Bahan-Bahan
Daging Kuda
Bawang Merah
Bawang Putih
Bawang Besar
Halia
Cili merah / cili padi
Serbuk kunyit
Garam secukupnya
Minyak

Cara-Cara
  • Hiris daging ikut saiz yang disukai. Gaul dengan garam kunyit. 
  • Panaskan minyak. Masukkan daging. Goreng hingga hampir masak. 
  • Taburkan bahan-bahan hiris. 
  • Teruskan menggoreng sanpai bawang layu dan daging masak dengan sempurna. 
  • Pastikan semua secukup rasa. 
  • Padamkan api. 
  • Sedia untuk dihidang.

Khamis, 24 Oktober 2013

Sotong Dan Sosej Masak Lada Hitam

Yang ni menu cincai. Main taram apa2 yang ada dalam esbox tu. 


Sotong Dan Sosej Masak Lada Hitam
By Shikin

Bahan-Bahan

Sotong
Sosej
Karot
Bawang merah
Bawang putih
Sos tiram
Kicap pekat
Serbuk lada hitam
Garam gula secukupnya

Cara-Cara

Panaskan minyak.

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

Masukkan sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam.

Masukkan sotong sosej dan karot.

Tuang sedikit air. Biar sampai mendidih.

Rasa garam gula secukupnya.

Tarraaaa....makan la sampai habiss...

Kepah Sweet Sour



Buat dah lama, cuma baru nak update entry.

Kepah ni En. Tahiri beli kat pasar malam. Jujur, mmg tak pernah masak kepah. Makan pun tak pernah. 

Tak tau nak masak apa yang sesuai. Nak google pun tak sempat. Jadi saya buat masak sweet sour jer...


Kepah Sweet Sour
By Shikin

Bahan-Bahan
Kepah
Bawang Merah* - mayang halus
Bawang Putih* - mayang halus
Halia* - hiris memanjang
Serai* - dititik
Cili Padi - diketuk, belah dua
Cili Kisar
Cili Sos
Sos tomato
Sos Tiram
Garam, gula secukupnya.
Telur - optional
(Bahan-bahan yang digunakan agak2 cukup dengan kepah)

Cara-Cara

  • Basuh kepah bersih-bersih
  • Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan bertanda *sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar. Biar sampai masak.
  • Masukkan kesemua jenis sos dan cili padi. Gaul rata.
  • Masukkan kepah. Gaul sebati. (kalau kering sangat bolehlah tambah sedikit air)
  • Pecahkan telur. Gaul cepat-cepat.
  • Padamkan api.
  • Sedia untuk dihidang.


Isnin, 30 September 2013

Roti Bakar Dengan Kacang Phool

Mmmm...akhirnya, Roti bakar dengan kacang phool ni bertandang juga ke dapur saya... 

Alhamdulillah suka dengan resepi ni. Memenuhi selera suami dan anak-anak. Sebuku roti benggali hadap sepetang jerr... 

Komen juri tetap ~ mabelesss.. 

Lepas ni tak yah la tunggu sampai JDT semata2 nak makan bendalah ni. Kat rumah pun boleh makan. Homemade pulak tu...

Kalau tak silap ambik resepi ni dari dapur Cendana kasih. Tumpang tempek pulak resepi tu kat sini ya...


Kacang Phool
Resepi : Pak Haji

Bahan-Bahan

1 tin kacang phool
1kg daging dikisar
1 kg bawang merah - kisar
2 labu bawang putih - kisar
1sdt jintan manis - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sdt jintan putih - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 inci halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak @ planta untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  • Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
  • Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
  • Bila daging dah empuk masukkan semua kacang phool
  • Tambahkan sedikit air dan masak sehingga kuahnya sedikit pekat
  • Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
Bahan dimakan bersama
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - didadu
Roti - dibakar dengan sedikit planta
Telur mata kerbau
Limau nipis




Selasa, 10 September 2013

Kek Coklat Kukus Mudah...Again...n again...


Kek ni saya buat masa raya hari tu. syawal pun dah habis tp baru masuk entry ya... Biasalah...

Rasanya saya dah stick dengan resepi kek yang satu ni. 

Sumber drp mana saya pun dah lupa. Tapi seingat saya saya copy resepi2 yang ditempek dalam yahoogroups. Mungkin sender email tu copy dari blog atau forum yang lain. Tapi tak diletakkan sumber yang asal.

Apa2 pun, walau siapapun pemilik asal resepi kek ni timakasih bebanyak, kerana resepi ni telah berjaya memikat hati semua ahli keluarga saya.

So yummy...so delicious... :)

Resepi boleh tengok kat sini @ pun kat sini.


Rabu, 4 September 2013

Kacang Panjang Goreng Dengan Sotong

Biasa goreng sayur ni sama ada guna ikan bilis ataupun udang sebagai perencahnya. Tapi tengok dalam peti ais ada saki baki sotong yg ntah bila tahun punya tah

Sotong tu kalau nak buat sambal konfom tak cukup. Ada pun sejemput jer... 

So goreng jer dengan kacang panjang. Habis cerita...


Kacang Panjang Goreng Dengan Sotong
By Shikin

Bahan-Bahan
1 ikat Kacang panjang - potong menyerong
5-6 ekor Sotong - hiris bulat
Cili Kisar
2 ulas Bawang Merah - mayang halus
1 ulas Bawang Putih - mayang halus
1 biji Bawang Besar - potong bulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sambai naik bau.
  2. Masukkan cili kisar. Apabila  cili agak garing, masukkan sotong.
  3. Selepas seketika masukkan pula kacang panjang. Gaul sebati.
  4. Masukkan pula hirisan bawang besar.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Kalau semua dah cukup rasa boleh lah padamkan api dan hidang.



Isnin, 2 September 2013

Segalanya ikan...


Menu weekend baru-baru ni. Semuanya ikan.

Tom Yam Putih Siakap - resepi kesukaan keluarga. Sedap dihirup kuah tom yam yang masam2 pedas tu. Fuh! Berpeluh2 dibuatnya. Resepi boleh tengok kat sini.


Siakap Masam Manis - yang ni pun suami ngan anak2 suka. Siap ratah2 lagi. Nak2 kalau garing ikan tu masih terasa. Sebab tu kalau buat siakap masam manis ni saya suka hidang masa tu juga. Maksudnya lepas goreng, tuang sos terus disantap. Memang best!!! Resepi tengok kat sini yerrr...






Selasa, 27 Ogos 2013

Dadih Sedap Coffeemate

Dadih ni kalau buat selalu pun laku. Letak jer dalam peti ais tu. Nanti adalah 2 makhluk halus ni jalankan kerja depa. Sapa lagi yang rajin selongkar peti ais kalau bukan Deena dan Nuha. Bab cari benda2 yang tersembunyi depa memang terer....


Masih menggunakan resepi dadih yang saya buat sebelum ni. saya letak resepi tu sekali lagi disini.


DADIH SEDAP COFFEEMATE
By Shikin
Sumber : Yatie Memories

Bahan-bahan ( 20 cup kecil )
10gm agar2 serbuk
1 1/2 cawan gula pasir
3 liter air (dlm 12 cwn)
200 gm Coffemate Creamer
1 tin susu sejat/ cair
Perisa jagung, perisa strawberry , perisa pandan dan perisa keladi

CARA-CARA
  • Dalam periuk yg bersih,masak air, agar2 serbuk dan gula sampai mendidih.Kacau rata.
  • Perlahankan api dan masukkan creamer coffeemate dan kacau sampai creamer larut.
  • Tuangkan susu cair dan kacau sebati. Kacau hingga hampir mendidih dan tutup api.
  • Bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut citarasa yg di kehendaki.
  • Saya bahagikan pada 2 bahagian. Satu bahagian letak perisa perisa strawberry dan satu lagi perisa coklat. Ikut selera masing2lah ya.
  • Kacau cepat2 setiap perisa tu, dan tuang ke dlm bekas. Biarkan sejuk dan bolehlah di masukkan dlm petiais.
  • Siap dan bolehlah di makan... Selamat Mencuba.


Isnin, 26 Ogos 2013

Bihun Goreng...My Style...

Ini antara menu yang paling mudah disediakan untuk tetamu yang datang berkunjung. 


Bihun Goreng
By Shikin

Bahan-Bahan
1 peket bihun - rendam sampai lembut dan toskan
2 biji telur - goreng hancur, ketepikan
3 ulas bwg putih - diketuk/dicincang
1 senduk cili kisar
3 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
1 sdb sos tiram
2 sdb kicap
ayam
fishball
sawi 
taugeh
garam gula secukupnya
minyak
air


Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai berwarna kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau sampai pecah minyak. 
  3. Masukkan pula ayam dan fishball. Kalau bahan tumis agak kering bolehlah tambah dengan sedikit air.
  4. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
  5. Kemudian masukkan bihun. Gaul sebati.
  6. Taburkan telur yang telah digoreng.
  7. Tabur juga sawi dan taugeh. Teruskan menggoreng sampai taugeh dan sawi masak sekata.
  8. Padamkan api.
  9. Sedia untuk dihidang.

Sabtu, 24 Ogos 2013

Mee Goreng Udang

Suka Aiman bila tengok udang besar2 cam tu dalam pinggan. Feveretla katakan....


Mee Sanggul Udang
By Shikin

Bahan-Bahan
1 bungkus mee 
2 biji telur - goreng hancur
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 sudu besar pes cili*
3 sudu besar sos tomato*
1 sudu besar kicap* (penggunaan bahan-bahan * ni ikut citarasa masing2lah. kalau nak pedas lebihkan cili, nak lebih hitam lebihkan kicap) 
Garam dan gula secukupnya
300gm udang sederhana besar
Air (kalau perlu)
Sawi
Sdikit minyak utk menumis


Cara-cara
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sampai naik bau.
  • Masukkan cili pes. Kacau sampai garing.
  • Masukkan sos cili dan kicap. Kacau sebati. Masukkan juga gula.
  • Rasa kuahnya, kalau kurang masin bolehlah tambah garam.
  • Apabila kuah dah cukup masak masukkan udang. Gaul sebati.
  • Kalau kuah agak pekat bolehlah tambah air secukupnya.
  • Masukkan mee sanggul. Kacau rata supaya mesra dengan kuah. 
  • Masukkan sawi. Goreng sampai mee cukup masak.
  • Padamkan api.
  • Bolehlah dinikmati...

*kalau suka boleh ditabur dengan hirisan cili merah, daun sup dan daun bawang serta telur rebus
*boleh juga dimakan dengan cili jeruk

Khamis, 22 Ogos 2013

Tembikai Blended

Panas2 cam ni dapat tembikai blended memang best...


Potong tembikai secukupnya (buangla bahagian kulit dan yang berwarna putih tu). 
Buh dalam jug blender.
 Masukkan gula, sedikit air dan ketulan ais secukupnya. 
Blend sampai halus. 
Tuangkan kedalam gelas dan slurrppp... sedapnya....



Kari Kepala Ikan

Request drpd En. Tahiri. Guna ikan nyok-nyok putih kali ni. 


Kari Kepala Ikan
By Shikin

Bahan-Bahan
Kepala ikan - sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
3 sudu besar serbuk cili
2 bgks rempah kari (Campur serbuk cili dan serbuk kari. bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM1
Air
Garam
Minyak
Bendi
Tomato


Cara-Cara

  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
  • Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
  • Masukkan santan. Kacau sebati.
  • Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan. 
  • Masukkan bendi. Masak seketika.
  • Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
  • Akhir sekali masukkan tomato.
  • Padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Rabu, 21 Ogos 2013

Mee Tulang M.Cik Salmah


Nak bg nama apa saya pun tak tau. Nak kata mee bandung, tak la bandung sangat pun. Mee rebus...pun bukan dia. Mee kuah??? Ala...ala...kot. 

Lastly, mee tulanglah. Sebab bahan utama dalam penghasilan mee ni adalah air rebusan tulang. 

Resepi ni saya skodeng drpd sepupu saya, sbb tertarik dengan gambar mee yg dia tayang dalam FB. Bila saya tanya,  resepi yang dia bagi simple betul. Rasa cam senang nak buat. 

Sepupu saya cuma bagitau bahan-bahan yang dimasukkan dalam resepi tu. Banyak mana bahan yang digunakan tak pula diberitahu. agak-agaklah biar secukup rasa.

Asal resepi daripada ibunya (m.cik Salmah), iaitu m.cik saya sendiri. Tu yang jadi nama mee tulang m.cik Salmah tuuu...hehehe Resepi ni pun dah lama saya dapat.

Sempena dengan hari raya baru2 ni baru sempat cuba. Memandangkan En. Tahiri nak jemput 2,3 orang sahabat2nya beraya kat rumah, maka saya sediakan mee ni sebagai juadah hidangan. Boleh juga saya asingkan sikit untuk dibawa ketempat kerja esok hari.


Mee Tulang
By Shikin
Sumber : Nafsiah (My Cousin)

Bahan & Cara

Mee
Mee Kuning 
  • celur dalam air panas. 
  • Angkat, siram dengan air sejuk dan tos. Ketepikan.
Kuah
Tulang (saya guna atr 1kg - 2kg)
Daging (1/2 - 1kg) 
Cili kering (dlm 15 - 20 tangkai)*
Bawang Merah (10 - 15 ulas)*
Bawang Putih (3 - ulas)- *kisar halus 
Tomato sup (1 tin)
Cili Sos (secukupnya)
Sayur - sawi, karot(disagat ), tomato
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
  • Rebus tulang dan daging. Bila dah cukup empuk keluarkan daging dan tulang. Kikis isi yang ada kat tulang. Manakala daging dihiris nipi.
  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar. Biarkan sampai garing dan pecah minyak. Tuangkan tomato sup dan cili sos. Kacau sebati.
  • Masukkan air rebusan daging. Tambah air ikut kadar yang diperlukan. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. 
  • Masukkan sawi, karot dan tomato serta air bancuhan tepung jagung.
  • Biar sampai mendidih. Tuangkan kuah keatas mee yang telah diletakkan dalam pinggan.
  • Hiaskan dengan bahan2 tabur.
  • Sedia unutk dinikmati.
Bahan Hiasan

Fishcake - celur & hiris nipis
Fishball - celur & hiris nipis
Tauhu - goreng dan dihiris nipis
Telur rebus
Cili merah - hiris nipis
Daun sup & daun bawang 
Bawang goreng
Limau nipis




Selasa, 20 Ogos 2013

Cornflake Coklat

Satu lagi biskut raya yang sempat dibuat. 

Guna cara saya. Sangat ringkas dan mudah, tapi menjadi kegemaran anak-anak. Raya pertama dah selamat sebalang. 

Mmg tak sempat berposing bagai untuk dimasukkan dalam blog ni. Cuma ada gambar dalam tray pembakar saja...


Cornflake Coklat
By Shikin

Bahan-Bahan
1 kotak cornflake (kotak besar-saya guna jenama nestle)
100gm badam potong - optional, tak letak pun x pa. kalo ltk lg sedap. kalo nak banyak boleh tambah lagi.
Coklat milk compound secukupnya - saya guna jenis coin dari jenama Beryl's. Blh jg campur dengan dark coklat sikit.

Cara-Cara

  • Bakar cornflakes dan badam dalam ketuhar selama 5-10 minit. Sejukkan sekejap.
  • Cairkan coklat secara double boiler.
  • Masukkan coklat dan badam ke dalam mangkuk coklat. Gaul sebati.
  • Sudukan kedalam kertas cupcake. Taburkan manik gula hiasan secukupnya.
  • Sejukkan dalam peti ais (pastikan coklat betul2 keras)
  • Simpan dalam bekas yang sesuai.

Isnin, 19 Ogos 2013

Samperit Senang Giler...

1st time tengok resepi samperit ni saya terus save dalam folder draft. Memang berhajat nak buat sbb nampak gaya macam senang sangat2. Bahan2 dia pun simple...

So, raya baru2 ni tercapailah hasrat tu. Memang simple dan senang giler...tapi puaih la jugak menekan acuan samperit tu. Agaknya adunan terkeras sikit kot...

Resepi saya ambil daripada blog Anyambakul, tp saya tambah pewarna hijau sikit dan tabur gula berwarna. Kunun nak buat samperit pandan tp tak letak pun perasa pandan. 


Samperit Senang Giler
By Shikin

Bahan2 = 

1 ketul buttercup + susu pekat manis setengah tin + tepung jagung sebungkus (500g) (saya tambah pewarna hijau + dan gula hiasan warna-warni)

Cara2 = 

Pukul butter & susu pekat (if xde mixer gune je senduk kayu) then bila dh sebati, msukkan tepung sedikit demi sedikit, uli rata paling syok gune tgn sbb senang nak uli smpai jadi doh, agak2 dah cantik doh tu, xperlu abiskan semua stok tepung tu, terap, bakar dgn api 170c 10-15minit saje ikot oven masing2.



Biskut Sarang Semut

Update entry laju-laju...banyak post yang tertunggak ni hehehe...

Saja pilih biskut sarang semut untuk raya tahun ni sebab terkenangkan nostalgia lama memarut biskut zaman anak dara dulu. Masterchefnya, emak saya la... 

Tapi sekarang mak dah tak buat kuih2 raya ni. Tggu anak2 bawak balik 3,4 balang sorang. Anak ada 10 orang, berderet2lah kuih raya atas meja mak saya....

Resepi biskut ni saya ambik daripada blog Galeri Duniaku.


BISKUT SARANG SEMUT
By Shikin

BAHAN-BAHAN
250 gm butter atau marjerin
100gm gula halus
350 gm tepung gandum ...}
100 gm tepung jagung;...}di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

HIASAN
sedikit coklat rice
paper cup kecil secukupnya


CARA- CARA
1. Pukul kembang butter dengan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper cup
5. Taburkan coklat rice
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180'C sampai masak (anggaran 15 minit )
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips: untuk dapatkan biskut sarang semut yang sedap boleh ikut tips di bawah:

         1. Kurangkan tepung gandum kepada 300 gm
         2. tambah 50 gm susu tepung

NOTA: BAKAR IKUT SUHU OVEN MASING -MASING YA .. MACAM WANI BISKUT NI WANI BAKAR DENGAN SUHU 130'C DALAM MASA 20 MINIT .. OVEN WANI JENIS TERLALU PANAS SEBAB ITU LAH SUHU TU RENDAH. ELOK TAHU PERANGAI OVEN MASING-MASING   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini