Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 17 Januari 2013

Aiskrim Goreng

Dah lama simpan resepi ni. Baru sekarang sempat mencuba. Apapun resepi ni memang ohsemm sungguh. Berebut-rebut suami dan anak-anak makan. ^-^




AISKRIM GORENG
By Shikin
Sumber : Lina Pg, Ina@Hana, K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
* 10 keping roti putih
* 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
* Plastik wrap ( untuk balut roti)
* Minyak



Cara-cara:

1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4. Tekan acuan telur yang bulat tu supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - bukan setakat simpan semalaman, tapi dah bermalam2 duk dalam freezer tu baru teringat nak goreng hehehe
6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak dah betul2 panas.

*saya celup dengan bancuhan tepung dulu, dan golek atas bread crum sebelum digoreng.
*kene makan cepat-cepat sebelum ais krim cair...barulah ummph...

3 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini