Sudi-Sudi Ikut Saya...

Sabtu, 19 Januari 2013

Ikan Bakar Cicah Air Asam



Try bakar ikan guna kaedah tradisional. Berpeluh2 la jugak En. Tahiri anak beranak nak perasap arang. Hehehe...

Ikan Bakar Dan Air Asam
By Shikin

Bahan
Ikan Bakar
Ikan
Garam
Perecah Ikan Bakar Portugi Deli Chef's


Cara
  • Bersihkan ikan, lumur dengan garam dan perencah secukupnya. Perapkan seketika.
  • Balut ikan dengan daun pisang (kalo xnak balut pun x pa)
  • Bakar sampai masak
Air Asam (Qtty bahan2 ikut kesesuaianlah yerrr)
Bawang besar - hiris nipis
Tomato - hiris @ boleh jugak kalau nak potong dadu
Cili merah - hiris
Cili padi - hiris
Belacan - dibakar
Asam jawa - bancuh dengan sedikit air masak
Limau nipis/kasturi
Garam & gula secukupnya


Cara
  • Campur semua bahan. 
  • Gaul sebati. 
  • Biarkan semua cukup rasa. 
  • Hidangkan bersama ikan bakar tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Tolong bagi makan sat...Cam ner?? Klik ajer...