Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 14 April 2013

Kari Ikan Jenahak dengan Kacang Panjang

En. Tahiri dengan kari tak dapat dipisahkan. Nak-nak lagi bila jumpa kari jenahak...


Kari Jenahak Dengan Kacang Panjang
By Shikin

Bahan-Bahan
1 kg ikan jenahak (kali ni saya guna kepala ikan)
2 bungkus rempah kari (peket kecil) - bancuh dengan air asam jawa dan serbuk cili, jadikan pes.
1 sudu besar serbuk cili - optional
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
Air asam jawa secukupnya
Santan (beli santan siap dlm RM2)
Sedikit Minyak
Kacang Panjang

Cara-Cara 

  1. Cuci ikan bersih2, tos dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari sampai kekuningan.
  3. Masukkan pes rempah kari, kacau sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan santan, tambah sedikit air (jika perlu) 
  5. Masukkan ikan.
  6. Kemudian masukkan kacang panjang.
  7. Pastikan kuah kari secukup rasa. (masin dan masammya. kalau kurang boleh ejas sendiri)
  8. Biarkan kuah mendidih. 
  9. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini