Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 23 Mei 2013

Jenahak Bersos Plum


Jenahak Bersos Plum
By Shikin

Bahan-Bahan

3 keping isi jenahak - letak garam kunyit dan goreng sampai masak. Kalau boleh jangan garing sangat.
5 ulas bawang merah - mayang halus
3 ulas bawang putih - mayang halus
1 inci halia - hiris memanjang
1 labu bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
Garam dan gula secukupnya
Minyak

Cara-cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sampai kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Kacau sampai cili garing.
  3. Masukkan sos cili dan  sos plum. kacau lagi.
  4. Tambahkan pula cili hiris dan bawang besar.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Masukkan isi jenahak yang telh digoreng. Kaup balikkan sehingga semuanya mesra sebati.
  7. Padamkan api.
  8. Sedia untuk dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini