Bengkang Ubi

Yang ni pun edisi tayang gambar jer. Buat masa cuti sem baru2 ni. Ubi kayu hasil daripada kebun sekangkang kera depan rumah tu. 

En. Tahiri duk gaduh sangat nak buat apa ngan ubi tu, maka saya kata "cabut bawak mai bang, kita buat bengkang."




BENGKANG UBI
by Shikin

Bahan-bahan

2kg Ubi Kayu - disagat/diperah air. Air perahan ubi dibiarkan seketika sehingga hening dan sagunya mendap. Buang air dan ambil sagu untuk di campur dengan adunan bengkan nanti. 

550ml santan (drpd sebiji kelapa)

1/2cawan tepung gandum 

300gm gula 

Sedikit garam

Pewarna kuning (optional)

Cara Membuatnya

  • Campur kesemua bahan,gaul sebati
  • Tuang adunan kedalam loyang
  • Masukkan ke dalam oven
  • Bakar selama 30-45 minit (sehingga masak)

Ulasan

  1. bingka ubi memang sedap terutama bila dapat hasil dari kebun sendiri

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu