Sudi-Sudi Ikut Saya...

Ahad, 30 Jun 2013

Durian Creepe


Raja buah kembali....


Musim2 durian ni nak buat creepe durian, sangat2lah seswai...

En. Tahiri pun duk gaduh nak creepe durian. Memandangkan stock durian senang dapat so saya tunaikanlah permintaannya...



DURIAN CREPE
By : Shikin

Sumber : Sofea@after6am

Bahan-bahan-
20gm tepung gandum
20gm tepung ubi
10gm tepung kastard
10gm tepung jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
pwrna kuning
perisa durian 



Cara-caranya
  • Masuk semua bahan kedalam mangkuk. Sebatikan dengan whisk dan tapis.Kalau pekat tambah air sedikit 
  • Boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu, untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih.
  • Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yang dipegang..
  • Layangkan kuali agar adunan sekata
  • masak atas api kecil.
  • masak hingga kering,angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.


Filling
150ML FRESH CREAM (saya guna jenama Rich) diputar hingga kental..
(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
Isi durian..

-ambil sekeping creepe (terbalikkan yang belah atas kebawah)
-letakkan fresh cream letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
-siap


Ni kes lupa nak terbalikkan creepe sblm letak filing. Dah jadi mcm kuih ketayap la pulak...



5 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  2. kzie buat time tanya syikin ttg fresh creme rich dulu tu. tapi nak senang, creme durian tu diletakkan atas roti gardenia....senang cerita. cepat aje habis sebungkus gardenia jumbo...hahahaaa...musim kali ni blm buat, asyik tak sihat, malas la makan durian...nampaknya nak kena buat sblm puasa ni...penangan tayangan syikin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. k.zie, x terfikir pun nk mkn cream tu ngan roti. Nice idea...klau ada cream lebih nti leh lah try ngan roti. hehehe.. kena buat jg creepe ni sblm posa...takut teringin...payah

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini