Gulai Ayam

Baru dapat cuba resepi gulai ayam mak mentua k.Am ni. Tu pun sbb melayan permintaan En. Tahiri yang nakkan gulai ayam untuk dimakan dengan lemang sempena PRU13 hari tu.

Hehe...Gulai dan lemang dh habis hadam. Layan gambar ngan resepi dah lerrr...



Gulai Daging/Ayam/Tulang
Resepi : Mak mertua K.Am

Bahan2

Untuk Tumis :-
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari

Bahan Kisar
1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan Lain
1/2 ekor ayam
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
Garam secukup rasa
1 peket kecil Ajinomoto (optional ) - saya tak letak
Minyak untuk menumis

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
  3. Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
  4. Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya.
  6. Padamkan api.
  7. Sedia untuk dihidang.

Tips dan petua :
  • Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
  • Goreng ayam terlebih dahulu
  • Masukkan ayam masa pecah minyak
  • Masak dengan api perlahan 


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu