Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 23 Julai 2013

Buah Melaka


Buah Melaka
By Shikin

Bahan-Bahan
2 cawan tepung pulut
Air
Daun Pandan (kisar dengan sedikit air untuk mendapatkan patinya)
Kelapa Parut
Gula Melaka - potong kecil2
Secubit garam 
Pewarna hijau (letak kalau nak warna kuih lebih terang)


Cara-Cara

  1. Masukkan tepung pulut dalam besen. Tuang pati pandan sedikit demi sedikit. Sambil2 tu gaul tepung agar sebati dengan pati pandan tadi. Pastikan menjadi doh yang sedang2 eloklah. Tak terlalu keras @ terlalu lembik.
  2. Cubit sedikit doh tepung dan leperkan atas tapak tangan. 
  3. Ambik seketul gula melaka, letak atas doh tadi.
  4. Kmdn gentel sampai menjadi bulat.
  5. Masukkan dalam periuk yang berisi air mendidih.
  6. Apabila buah melaka timbul dipermukaan periuk, angkat dengan penapis.
  7. Golekkan atas kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam.
  8. Buah melaka sudah sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini