Nasi Lemak Pandan Dengan Sambal Tumis Sotong

Bersahur dengan nasi lemak. 

Kali ni buh kaler sikit bagi nampak meriah. Nasi tu saya tambah ngan jus pandan. Yang lain-lain masak cam biasa...


Nasi Lemak
By Shikin

Bahan-Bahan

Nasi
3 pot beras
Santan
Air - Kali ni letak jus pandan
Garam
1/2 sdt halba
1/2 sdt lada hitam
1 inci halia - hiris memanjang


Cara-cara
  • Basuh beras bersih2 dan toskan. Kmdn masukkan kedalam periuk.
  • Tuang santan dan air pandan   secukupnya.
  • Masukkan halba, lada hitam, dan halia.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa
  • Tekan butang periuk nasi, biarkan sampai nasi masak.
  • Hidang nasi bersama-sama sambal dan bahan pelengkap

Sambal Sotong
By Shikin
300gm sotong
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar (Sebiji dikisar dengan cili kering. Sebiji lagi dihiris)
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara
  • Sotong dicuci bersih. Gaul sebati dengan bahan-bahan lain. Perap lebih kurang 1/2 jam.
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu.
  • Kemudian masukkan sotong yang diperap tadi. Masak dengan api perlahan.
  • Rasa masam, manis dan masin secukupnya.
  • Kalau sambal pekat sangat boleh tuang sedikit air. 
  • Biarkan sambal mendidih dan pecah minyak.
  • Padamkan api. Sedia dimakan dengan nasi lemak.


Bahan Pelengkap
Telur rebus / telur goreng 
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Timun

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu