Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 25 Julai 2013

Nasi Lemak Pandan Dengan Sambal Tumis Sotong

Bersahur dengan nasi lemak. 

Kali ni buh kaler sikit bagi nampak meriah. Nasi tu saya tambah ngan jus pandan. Yang lain-lain masak cam biasa...


Nasi Lemak
By Shikin

Bahan-Bahan

Nasi
3 pot beras
Santan
Air - Kali ni letak jus pandan
Garam
1/2 sdt halba
1/2 sdt lada hitam
1 inci halia - hiris memanjang


Cara-cara
  • Basuh beras bersih2 dan toskan. Kmdn masukkan kedalam periuk.
  • Tuang santan dan air pandan   secukupnya.
  • Masukkan halba, lada hitam, dan halia.
  • Perasakan dengan garam secukup rasa
  • Tekan butang periuk nasi, biarkan sampai nasi masak.
  • Hidang nasi bersama-sama sambal dan bahan pelengkap

Sambal Sotong
By Shikin
300gm sotong
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar (Sebiji dikisar dengan cili kering. Sebiji lagi dihiris)
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara
  • Sotong dicuci bersih. Gaul sebati dengan bahan-bahan lain. Perap lebih kurang 1/2 jam.
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu.
  • Kemudian masukkan sotong yang diperap tadi. Masak dengan api perlahan.
  • Rasa masam, manis dan masin secukupnya.
  • Kalau sambal pekat sangat boleh tuang sedikit air. 
  • Biarkan sambal mendidih dan pecah minyak.
  • Padamkan api. Sedia dimakan dengan nasi lemak.


Bahan Pelengkap
Telur rebus / telur goreng 
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Timun

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini