Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 19 Julai 2013

Siakap Sweet Sour

Menu sahur 10



Ikan siakap ni saya goreng garing2 dan tuangkan sos sweet sour kat atasnya. Syok juga pagi2 buta ratah-ratah ikan. 

Biarpun simple ajer, yang pasti, 2 ekor ikan ni habis sekali hadap jerr...

Siakap Sweet Sour
By Shikin

Bahan-Bahan
Ikan
Ikan siakap - 2 ekor, saiz sederhana
Tepung Ubi
Garam 
Lada Sulah
  • Siang ikan dan cuci bersih2.
  • Gaulkan ikan dengan garam, lada sulah dan tepung ubi.
  • Panaskan minyak. Goreng ikan sampai masak (saya goreng sampai garing). 
  • Angkat dan ketepikan

Sos sweet sour
4 sdb cili kisar
2 sdb sos cili
2 ulas bawang putih - chop
1 biji bawang besar - dadu
1/4 biji nenas - dadu
1 btg karot - dadu
1/2 btg timun - dadu
cili merah - hiris
garam dan gula
-bahan2 ni boleh ditambah @ dikurangkan ikut selera masing2. 
  • panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang besar. 
  • Apabila bawang dah layu, masukkan cili kisar. Masak sampai cili garing.
  • Kemudian masukkan pula sos cili (boleh juga masukkan sos tiram dan sos tomato kalau suka. kali ni saya tak letak pun)
  • Kalau bahan tumisan terlalu pekat, masukkan sedikit air
  • Masukkan pula nenas, karot, timun dan cili merah.
  • Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Padamkan api. Sos sweet sour bolehlah dicurahkan keatas ikan yang telah digoreng tadi.
  • Nikmati segera untuk mendapatkan rasa rangup ikan yang digoreng garing tadi. kalau dibiarkan lama, kuah akan meresap kedalam ikan. So...takde lah kruk..kruk bunyinya.

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini