Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 1 Ogos 2013

Kari Ikan Bawal


Kari Ikan Bawal
By Shikin

Bahan-Bahan
1 ekor ikan bawal - sederhana besar
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 tangkai daun kari
1 sdk halba campur
1 bgks rempah kari (bancuh dengan air asam jawa, jadikan paste)
Air asam jawa
santan - RM1
Air
Garam
Minyak

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang merah daun kari dan halba campur sampai naik bau.
  2. Masukkan paste rempah kari. Masak sampai garing dan pecah minyak
  3. Masukkan santan. Kacau sebati.
  4. Apabila mendidih bolehlah masukkan ikan dan kacang panjang. Masak seketika.
  5. Perasakan dengan garam secukupnya. Rasa juga masamnya. Kalau kurang boleh tambah air asam jawa.
  6. Akhir sekali masukkan tomato.
  7. Padamkan api. Sedia untuk dihidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini