Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 2 Ogos 2013

Kuih Sagu

Kuih kegemaran En.Tahiri


Kuih Sagu
Bahan-bahannya:
1 cawan sagu biji (170g)
setengah cawan gula pasir (100g)
sedikit pewarna/perasa
sedikit kelapa parut muda (putih sahaja)
sedikit garam halus


Cara membuatnya:
1- Rendam sagu dalam air bersih selama 2 jam di dalam bekas.
2- Toskan airnya dengan penapis (tak perlu sampai kering airnya).
3- Masukkan gula dan pewarna. Kacau perlahan-lahan sehingga rata.
4- Masukkan campuran sagu tadi ke dalam acuan kecil (yang telah disapukan minyak).
5- Kukus selama 10-15 minit. Setelah masak angkat dan segera tuangkan lebihan air di atas kuih sekiranya ada.
6- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan garam, sebelum dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini