Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 30 September 2013

Roti Bakar Dengan Kacang Phool

Mmmm...akhirnya, Roti bakar dengan kacang phool ni bertandang juga ke dapur saya... 

Alhamdulillah suka dengan resepi ni. Memenuhi selera suami dan anak-anak. Sebuku roti benggali hadap sepetang jerr... 

Komen juri tetap ~ mabelesss.. 

Lepas ni tak yah la tunggu sampai JDT semata2 nak makan bendalah ni. Kat rumah pun boleh makan. Homemade pulak tu...

Kalau tak silap ambik resepi ni dari dapur Cendana kasih. Tumpang tempek pulak resepi tu kat sini ya...


Kacang Phool
Resepi : Pak Haji

Bahan-Bahan

1 tin kacang phool
1kg daging dikisar
1 kg bawang merah - kisar
2 labu bawang putih - kisar
1sdt jintan manis - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sdt jintan putih - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 inci halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak @ planta untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
  • Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
  • Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
  • Bila daging dah empuk masukkan semua kacang phool
  • Tambahkan sedikit air dan masak sehingga kuahnya sedikit pekat
  • Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa
Bahan dimakan bersama
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - didadu
Roti - dibakar dengan sedikit planta
Telur mata kerbau
Limau nipis




Selasa, 10 September 2013

Kek Coklat Kukus Mudah...Again...n again...


Kek ni saya buat masa raya hari tu. syawal pun dah habis tp baru masuk entry ya... Biasalah...

Rasanya saya dah stick dengan resepi kek yang satu ni. 

Sumber drp mana saya pun dah lupa. Tapi seingat saya saya copy resepi2 yang ditempek dalam yahoogroups. Mungkin sender email tu copy dari blog atau forum yang lain. Tapi tak diletakkan sumber yang asal.

Apa2 pun, walau siapapun pemilik asal resepi kek ni timakasih bebanyak, kerana resepi ni telah berjaya memikat hati semua ahli keluarga saya.

So yummy...so delicious... :)

Resepi boleh tengok kat sini @ pun kat sini.


Rabu, 4 September 2013

Kacang Panjang Goreng Dengan Sotong

Biasa goreng sayur ni sama ada guna ikan bilis ataupun udang sebagai perencahnya. Tapi tengok dalam peti ais ada saki baki sotong yg ntah bila tahun punya tah

Sotong tu kalau nak buat sambal konfom tak cukup. Ada pun sejemput jer... 

So goreng jer dengan kacang panjang. Habis cerita...


Kacang Panjang Goreng Dengan Sotong
By Shikin

Bahan-Bahan
1 ikat Kacang panjang - potong menyerong
5-6 ekor Sotong - hiris bulat
Cili Kisar
2 ulas Bawang Merah - mayang halus
1 ulas Bawang Putih - mayang halus
1 biji Bawang Besar - potong bulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-Cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih sambai naik bau.
  2. Masukkan cili kisar. Apabila  cili agak garing, masukkan sotong.
  3. Selepas seketika masukkan pula kacang panjang. Gaul sebati.
  4. Masukkan pula hirisan bawang besar.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Kalau semua dah cukup rasa boleh lah padamkan api dan hidang.



Isnin, 2 September 2013

Segalanya ikan...


Menu weekend baru-baru ni. Semuanya ikan.

Tom Yam Putih Siakap - resepi kesukaan keluarga. Sedap dihirup kuah tom yam yang masam2 pedas tu. Fuh! Berpeluh2 dibuatnya. Resepi boleh tengok kat sini.


Siakap Masam Manis - yang ni pun suami ngan anak2 suka. Siap ratah2 lagi. Nak2 kalau garing ikan tu masih terasa. Sebab tu kalau buat siakap masam manis ni saya suka hidang masa tu juga. Maksudnya lepas goreng, tuang sos terus disantap. Memang best!!! Resepi tengok kat sini yerrr...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini