Sudi-Sudi Ikut Saya...

Selasa, 29 Oktober 2013

Ketupat Palas Dan Rendang Ayam


Ekceli yang ni menu AidilAdha baru-baru ni. Tapi asyik bertangguh nak masuk dalam blog. Memandangkan ptg ni agak free, saya update saja...

Nak cerita pasal rendang ayam sebab ketupatnya saya order ngan jiran...:)


Rendang Ayam
By Shikin

Bahan -Bahan
1 ekor ayam - potong kecil
20 tangkai cili kering*
15 ulas bawang merah*
3 inci lengkuas* (bahan * dikisar halus)
5-6 batang serai - diketuk
4 keping daun limau purut - koyak2kan, buang tangkainya
Santan - RM 3
Air
Garam
Minyak

Cara-Cara

  • Panaskan minyak
  • Tumis bahan2 kisar dan serai sampai garing dan naik bau.
  • Masukkan ayam. Gaul sebati.
  • Tuangkan santan dan air sehingga mencukupi.
  • Masukkan daun limau purut
  • Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Padamkan api.
  • Rendang ayam sedia untuk dinikmati.

Isnin, 28 Oktober 2013

Fresh Orange...

Request by Mr. Tahiri...





Daging Kuda Goreng Bawang

Pernah makan kuda? Ya...K.U.D.A...Kuda... :)


Baru2 ni En. Tahiri tolong kawan dia melapah kuda yang disembelih. Seekor kuda diorang bahagi 4. Banyak jugalah yang En. Tahiri bawa balik kerumah.

Kelam - kabut tanya sedara mara dan jiran2 sapa nak daging kuda. Dah bagi kat orang pun masih banyak lagi dalam peti ais tu. Daging yang ada tu saya masak sikit-sikit. Sebab yang makan En. Tahiri dan anak-anak. Saya tak lalu. Tak boleh nak telan...

Masak simple2 pun En. Tahiri kata sedap. Dah dia suka daging kuda tu...sedaplah kott.


Daging Kuda Goreng Bawang
By Shikin

Bahan-Bahan
Daging Kuda
Bawang Merah
Bawang Putih
Bawang Besar
Halia
Cili merah / cili padi
Serbuk kunyit
Garam secukupnya
Minyak

Cara-Cara
  • Hiris daging ikut saiz yang disukai. Gaul dengan garam kunyit. 
  • Panaskan minyak. Masukkan daging. Goreng hingga hampir masak. 
  • Taburkan bahan-bahan hiris. 
  • Teruskan menggoreng sanpai bawang layu dan daging masak dengan sempurna. 
  • Pastikan semua secukup rasa. 
  • Padamkan api. 
  • Sedia untuk dihidang.

Khamis, 24 Oktober 2013

Sotong Dan Sosej Masak Lada Hitam

Yang ni menu cincai. Main taram apa2 yang ada dalam esbox tu. 


Sotong Dan Sosej Masak Lada Hitam
By Shikin

Bahan-Bahan

Sotong
Sosej
Karot
Bawang merah
Bawang putih
Sos tiram
Kicap pekat
Serbuk lada hitam
Garam gula secukupnya

Cara-Cara

Panaskan minyak.

Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

Masukkan sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam.

Masukkan sotong sosej dan karot.

Tuang sedikit air. Biar sampai mendidih.

Rasa garam gula secukupnya.

Tarraaaa....makan la sampai habiss...

Kepah Sweet Sour



Buat dah lama, cuma baru nak update entry.

Kepah ni En. Tahiri beli kat pasar malam. Jujur, mmg tak pernah masak kepah. Makan pun tak pernah. 

Tak tau nak masak apa yang sesuai. Nak google pun tak sempat. Jadi saya buat masak sweet sour jer...


Kepah Sweet Sour
By Shikin

Bahan-Bahan
Kepah
Bawang Merah* - mayang halus
Bawang Putih* - mayang halus
Halia* - hiris memanjang
Serai* - dititik
Cili Padi - diketuk, belah dua
Cili Kisar
Cili Sos
Sos tomato
Sos Tiram
Garam, gula secukupnya.
Telur - optional
(Bahan-bahan yang digunakan agak2 cukup dengan kepah)

Cara-Cara

  • Basuh kepah bersih-bersih
  • Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan bertanda *sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar. Biar sampai masak.
  • Masukkan kesemua jenis sos dan cili padi. Gaul rata.
  • Masukkan kepah. Gaul sebati. (kalau kering sangat bolehlah tambah sedikit air)
  • Pecahkan telur. Gaul cepat-cepat.
  • Padamkan api.
  • Sedia untuk dihidang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini