Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 22 Januari 2014

Ayam Masak Kicap

Lauk biasa-biasa jerrr...but my kids feveret...



Ayam Masak Kicap
By Shikin

Bahan-Bahan
Ayam - potong kecil
Cili Sos
Kicap
Garam
Gula
Kunyit
Bawang putih - mayang
Bawang Merah - mayang
Halia - hiris memanjang
Serai - potong serong
Bawang besar - potong bulat
Minyak
Air (jika perlu)

Cara-Cara
  • Basuh ayam bersih-bersih. Letak garam kunyit secukupnya. Goreng sampai masak (jangan terlalu garing)ketepikan.
  • Alih minyak goreng ayam tadi kedalam bekas yang lain (tingglkan sedikit shj)
  • Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau.
  • Masukkan sos cili dan kicap secukupnya. Kacau sehingga garing. Kalau sos terlalu pekat masukkan sedikit air.
  • Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula bawang besar. Kaup balikkan. Agak-agak bawang tu dah layu bolehlah padamkan api.
  • Sedia untuk dihidangkan...
  • Sebenarnya boleh masukkan bahan-bahan sampingan yang lain lagi. Kalau ada karot, bunga kubis, baby corn @ tomato masukkanlah sekali. Nak pedas sikit, ketuk2 cili api masukkan sama. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini