Sudi-Sudi Ikut Saya...

Rabu, 15 Januari 2014

Set Nasi Hujan Panas Sempena Cuti Maulidur Rasul



Alhamdulillah...cuti yang bermanfaat.

Dapat juga sediakan hidangan istimewa untuk santapan seisi keluarga.

Nasi Minyak Hujan Panas My Style
Nasi Minyak Hujan Panas cara saya...hihihi. 

Bahan-bahan yang digunakan bawang merah, bawang putih, halia (blend @ tumbuk ketiga2nya), rempah tumis empat sekawan, majerin, minyak sapi, susu cair, daun pandan dan bahan utamanya ofkoslah beras dan air. Jgn lupapewarna merah,hijau dan kuning.

Cara masak pulak, cairkan minyak sapi dan marjerin dalam periuk. Masukkan bahan2 kisar dan rempah tumis 4 sekawan. Biarkan sampai naik bau dan kekuningan.

Masukkan air secukupnya.

Masukkan beras. Bila dah mendidih tuangkan susu cair serta garam dan gula secukup rasa.

Masukkan daun pandan

Teruskan memasak sehingga nasi masak sekata.

Untuk efek warna tu,masa nasi baru kering, titiskan pewarna. Tutup tudung periuk seketika. Biarkan wap naik.Kmdn buka tudung periuk kaupbalikkan nasi perlahan2 sampai jd mcm dlm gambar.

Gulai Daging My Style gak...
Bahan-Bahan : Daging, Bawang Merah, Bawang Putih, halia (mayang halus) , rempah tumis 4 sekawan, daun kari, rempah kari daging, kerisik (rempah kari dan kerisik digaul bersama daging), kentang, santan, garam, minyak

Cara masak :  Panaskan minyak,  tumis bahan2 mayang, rempah tumis 4 sekawan dan dau kari. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan daging yang telah digaul dengan rempah kari dan kerisik.  Masak sampai rempah pecah minyak.

Masukkan santan. Kalau kuah pekat sangat masukkan sedikit air. Agak-agak sendirilah...

Masukkan kentang. Teruskan memasak sampai kentang lembut.

Perasakan dengan garam secukupnya.

Padamkan api

Jelatah @ acar timun
Bahan-bahan : Timun, nenas, bawang besar, cili merah, garam, gula dan cuka

Cara- cara : campur kesemua bahan, gaul sebati. Pastikan secukup rasa..


Ayam Madu
Bahan-Bahan : Ayam, cili kisar, bawang besar(potong bulat), gula merah, gula, garam, minyak

Cara-cara : Ayam digoreng sampai masak, ketepikan. Tumis cili kisar, biarkan sehingga cili pecah minyak. Sambil2 tu tu kacaula sekali sekala. Masukkan gula merah (bancuh dengan air, tapis).

Perasakan dengan gula (kalau manis gula merah dah ok, skip part ni)  dan garam secukupnya.

Taburkan dengan hirisan bawang besar.

Padamkan api.

Ayam Goreng
Yang ni tak yah explain lah yerrr... Buat la macam mana pun asal jadi ayam goreng...hehehe...


1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini