Sudi-Sudi Ikut Saya...

Isnin, 24 Mac 2014

Lepat Pisang

Pisang ~ lepat ... lepat ~ pisang... hihihi...

En. Tahiri request...


Lepat Pisang
by Shikin

Bahan-Bahan
12 biji pisang awak - kalau dapat yang ranum tu lagi sedap
1 cawan tepung gandum/beras
1 cawan santan 
Sagu biji - rendam sekejap
3/4 cawan gula pasir - boleh dikurangkan kalau pisang dah manis. saya guna 1/3 cawan

Cara buat
  1. Lecek pisang .
  2. Masukkan santan. Kacau sebati.
  3. Masukkan sagu.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Tengoklah kalau adunan dah pekat tak perlu habiskan kesemua tepung. Kalau masih cair boleh tambah tepung sikit lagi.
  5. Ambil dua sudu besar adunan, letak atas daun pisang.
  6. Lipatlah macam lepat pisang yang selalu kita tengok tu. (sambil-sambil tu boleh lah panaskan periuk kukusan)
  7. Atur lepat dalam loyang pengukus.
  8. Kukus selama 30-45 minit atau sampai kuih masak.

2 ulasan:

  1. saya sangat suka lepat pisang y mak saya buat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau mak buat semuanya sedap, kan Mar Mansor... :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini