Sudi-Sudi Ikut Saya...

Jumaat, 27 Jun 2014

Maggie Ketam

Ketam ni En. Tahiri beli kat pasar malam petang kemarin...adalah dalam 5 ekor macam tu. Nak menunaikan hajat isteri katanya...hik hik...thanks abang.

Maggie + ketam...Wallah...hihihi



Maggie Ketam
By Shikin

Bahan-Bahannya
3 bungkus Maggie Big Ayam
5 ekor ketam
3 ulas bawang putih
Rempah tumis 4 sekawan
2 sudu besar sambal udang Delichef's (Cosway punya)*
2 sudu besar sos cili*
1 sudu besar sos tomato*
2 biji telur
sawi
tomato
garam (jika perlu)



Cara-cara
  • Cuci ketam bersih-bersih. Ketepikan.
  • Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan rempah tumis sampai kekuningan. Masukkan bahan2 bertanda *. Masukkan juga serbuk perisa Maggie. Kacau sehingga pecah minyak.
  • Masukkan air secukupnya. Kemudian masukkan ketam. Biar mendidih dan ketam masak sempurna.
  • Bila ketam dah masak, alihkan dalam bekas lain sekejap
  • Masukkan mee Maggie ke dalam kuah. Pecahkan telur. Biar seketika.
  • Kemudian masukkan sawi dan tomato. Kacau sebati.
  • Pastikan semua secukup rasa.
  • Padamkan api. Tuang mee Maggie kedalam mangkuk. Letakkan ketam di atasnya. 
  • Hidangkan...

1 ulasan:

  1. Halo, Apa kabar?

    Salam kenal dari kami myTaste Indonesia

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik.

    Kami dari myTaste Indonesia merekomendasikan agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan khas Nusantara di Indonesia maupun dunia Internasional. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya.

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini